Μια ξεχωριστή τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Νεάπολη. 44 χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στην Κύπρο με την εισβολή των Τούρκων μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, επανήλθε στο προσκήνιο. Ενας ηρωικός καταδρομέας που με περίσσιο θάρρος αψηφώντας κάθε έννοια λογικής, αλλά σκεπτόμενος με την καρδιά, τιμήθηκε σήμερα από συγγενείς και φίλους.
Ο λόγος για τον Θανάση Ζαφειρίου, τον Ελληνα καταδρομέα μοναδικό επιζώντα της πτώσης του Noratlas 4 τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο κατά την επιχείρηση «Νίκη». Αγαπητός σε όλη τη Νεάπολη, ο Θανάσης Ζαφειρίου «έφυγε» από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Μαζί του έφευγε η ζωντανή μνήμη μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνισμό. Ο καταδρομέας όμως δεν άφησε αυτές τις στιγμές να σβηστούν.
Σήμερα, η «Φωλιά» του άνοιξε για τον κόσμο. Ισως για τελευταία φορά. Τα δύο του παιδιά, η Παναγιώτα και ο Κωνσταντίνος άνοιξαν το μυστικό δωμάτιο του πατέρα τους στο πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρούσε στη Νεάπολη. Του είχε δώσει το όνομα, «Το Θαύμα». Γιατί ως εκ θαύματος σώθηκε εκείνη τη νύχτα πέφτοντας από το Noratlas 4 χωρίς αλεξίπτωτο και αφού είχε χτυπηθεί από φίλια πυρά, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν από την Ελλάδα για την επιχείρηση που θα άρχιζε, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο του και μαζί άλλα εννέα, να θεωρηθούν τουρκικά. Το μόνο που τελικά κατέπεσε ήταν αυτό στο οποίο επέβαινε.
33 καταδρομείς και μέλη πληρώματος χάθηκαν στο Noratlas 4, μόνο ο Θανάσης Ζαφειρίου επέζησε, έχοντας όμως τραυματιστεί σοβαρά. Η ελληνική Πολιτεία χρόνια αργότερα του αναγνώρισε τις σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα και του έδωσε την άδεια για το πρακτορείο. Ο καταδρομέας όμως δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να σβηστεί η μνήμη των όσων συνέβησαν εκείνη την ημέρα και του τραγικού θανάτου των συναδέλφων του. Πίσω από μια ξύλινη πόρτα μέσα στο πρακτορείο, βρισκόταν η «Φωλιά». Ενας χώρος αφιερωμένος στα υψηλά ιδανικά που πρέσβευε και ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος. Αυτό τον χώρο λίγοι είχαν την ευκαιρία να τον επισκεφθούν μέχρι και σήμερα. Ενας μουσειακός χώρος όπου ο Θανάσης Ζαφειρίου είχε φυλάξει μεταξύ άλλων τη στολή του από εκείνη την ημέρα, τον εξοπλισμό του, ένα στρατιωτικό κρεβάτι, αναμνηστικά, και πολλά ακόμη. Δεσπόζουν οι φωτογραφίες των αδικοχαμένων στρατιωτικών. Με αυτές τις αναμνήσεις ζούσε ο Ζαφειρίου και ποτέ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ξεχάσει. «Δεν ξεχνώ» όπως αναφέρει και το χαρακτηριστικό σύνθημα για την Κύπρο.
Πολλοί φίλοι από τη Λέσχη Καταδρομών, ο Ταξίαρχος του στρατοπέδου Ρεντίνας, η αδελφή του Γιώργου Κατσάνη του τότε διοικητή της Μοίρας Καταδρομών και πολύς απλός κόσμου που γνώρισε τον Ζαφειρίου παρευρέθησαν στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον ιδιαίτερο αυτό χώρο. Αιωνία τους η μνήμη…
Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το Life-Events.gr…
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ