Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Σύσταση επιχειρήσεων μέσω διαδικτύου εύκολα και άμεσα

Τη δυνατότητα σύστασης εταιρείας μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) έχουν πλέον οι Έλληνες δυνητικοί επιχειρηματίες.
H e-ΥΜΣ είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία. Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας μπορούν να στήνονται μόνο μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ενω σταδιακά, και μέχρι το τέλος του 2019, θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ). Προκειμένου να συστήσει κάποιος εταιρεία μέσω eΥΜΣ πρέπει ο ιδρυτής να έχει: ικανότητα δικαιοπραξίας, ενεργό ελληνικό ΑΦΜ, κατάλληλη άδεια διαμονής αν προέρχονται από Τρίτη χώρα και επιθυμεί να διαμείνει στην Ελλάδα ή πρόκειται να συμμετάσχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε προσωπική εταιρεία. Επίσης προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει το πρότυπο καταστατικό, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου τύπου. Η χρήση του είναι υποχρεωτική για σύσταση μέσω e-ΥΜΣ, ανεξαρτήτως εταιρικού τύπου. Αν οι ιδρυτές δεν επιθυμούν τη χρήση πρότυπου καταστατικού ή υπάρχουν εισφορές σε είδος που απαιτούν συμβολαιογραφικό τύπο, τότε οι ιδρυτές θα πρέπει να απευθυνθούν για τη σύσταση είτε στην ΥΓΕΜΗ οποιουδήποτε Επιμελητηρίου είτε σε συμβολαιογράφο.
Ψηφιακή υπογραφή
Τo καταστατικό υπογράφεται ηλεκτρονικά με δύο τρόπους: είτε με τη χρήση κωδικών πρόσβασης των ιδρυτών στο TAXISNET (ηλεκτρονική υπογραφή) είτε με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ηλεκτρονικής υπογραφής (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή). Να σημειωθεί ότι οι δύο τύποι υπογραφών επιφέρουν τις ίδιες έννομες συνέπειες. Το κόστος για τη σύσταση εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ είναι μειωμένο κατά 70% του κόστους σύστασης μέσω ΥΜΣ. Μάλιστα, η πλατφόρμα διαθέτει εφαρμογή υπολογισμού κόστους πριν από την έναρξη της σύστασης. Στο μεταξύ για το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ η σύσταση θα γίνεται δωρεάν.
ΔιαδικασίαΑρχικά, ένας εκ των ιδρυτών ή ένα εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο αυθεντικοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-id) ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και του κωδικού χρήστη που διαθέτει για την πρόσβαση στο Taxisnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου και εισέρχεται στη ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την ταυτοποίηση, ο ενδιαφερόμενος επιλέγει είτε τη διαδρομή Συστάσεις→Σύσταση Νέας Εταιρείας, είτε το εικονίδιο «Ξεκινήστε τώρα μια νέα υπόθεση σύσταση εταιρείας» Στη συνέχεια επιλέγει με κλικ το εικονίδιο «Δημιουργία φακέλου σύστασης». Στη συνέχεια συμπληρώνει ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία του πρότυπου καταστατικού, κάνει ηλεκτρονικό προέλεγχο και δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου και συμπληρώνει όλες τις οθόνες με τα απαιτούμενα στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενοι να συστήσουν εταιρεία (ιδρυτές) λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα για την υποβληθείσα αίτηση σύστασης εταιρείας, αυθεντικοποιούνται με τον ίδιο τρόπο και διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, υπογράφουν ηλεκτρονικά το καταστατικό. Η ηλεκτρονική υπογραφή αποτελεί απόδειξη επικύρωσης και αποδοχής όλων των καταχωρισμένων στοιχείων στο σύστημα. Μετά την υπογραφή-αποδοχή της αίτησης σύστασης, ακολουθεί ηλεκτρονική πληρωμή του κόστους.

 Πηγή: sepe.gr

https://iservices.gr/