Ανακοίνωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι παραγωγοί σε σχέση με τους Δασικούς χάρτες
Σε συνέχεια των παρακάτω ενημερώσεων:
1) από 09/03/2018 ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με Θέμα: «Ανακοίνωση σχετικά με την ενημέρωση για επικάλυψη αγροτεμαχίων με τους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες (Β΄ και Γ΄ φάση ανάρτησης)» (αναρτημένη στο site ΟΠΕΚΕΠΕ) προς τους παραγωγούς.
2) του από 13/03/2018 μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα ΚΥΔ με θέμα: «Δασικοί Χάρτες – ενημέρωση ΚΥΔ» 3) του από 14/03/2018 Δελτίου τύπου (είναι αναρτημένο στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ) με Θέμα: «Ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με ανάρτηση Δασικών Χαρτών» 4) του από 02/04/2018 μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων προς τα ΚΥΔ με θέμα: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΥΔ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ» 5) της παλαιότερης από 19/07/2017 ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις του 2017 (είναι αναρτημένη στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ)
συνοψίζουμε παρακάτω στις ενέργειες που πρέπει να προβούν οι παραγωγοί των οποίων οι δηλώσεις τεμαχίων στην ΕΑΕ 2018 εμπλέκονται με Δασικούς χάρτες:
Α. Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορεί ο πολίτης ως τις 08/08/2020:
1. Να υποβάλλει αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής:
Εάν αιτηθεί την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλει στο Δασαρχείο :
i. Αίτηση εξαγοράς
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975
Εάν αιτηθεί την χρήση ( έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλει στο Δασαρχείο :
i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)
2. Να υποβάλλει αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη
Εάν θεωρεί ότι υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη (μπορεί να δει τις κατηγορίες στην Υπουργική Απόφαση 153394/919/12.04.2017 (Β΄ 1366)), όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφησβήτητου σφάλματος στη φωτοερμηνεία, τότε μπορεί:
i. Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ,http://www.ktimatologio.gr
ii. Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής.
3. Να υποβάλλει αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης
i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β’ 347/08.02.2017) iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στον χάρτη). iv. Η αντίρρηση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ΑΕ στην ιστοσελίδα http://www.ktimatologio.gr
4. Χρήση και των τριών εργαλείων
Εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει και τα τρία εργαλεία ή δυο από αυτά μαζί, μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμό ως την οριζόμενη ημερομηνία (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/PinakasNewAnartDasika.aspx ). Σε αυτή την περίπτωση :
i. Θα εξεταστεί πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος
ii. Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ iii. Εάν απορριφθεί και η αντίρρηση, τότε θα εξεταστεί το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης .
Σε όλες τις περιπτώσεις η αίτηση αυτή θα εξαιρέσει την έκταση από την μερική κύρωση του χάρτη,θα διασφαλίσει την επιδότηση και με την ολική κύρωση του χάρτη θα βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις επιδοτήσεις.
Β. Εάν η έκταση έχει οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό εκτός από ΔΑ ή ΧΑ, δηλαδή είναι ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ή ΑΧ, τότε μπορεί ως την οριζόμενη ημερομηνία (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/PinakasNewAnartDasika.aspx):
1. Να υποβάλλει αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη
Εάν θεωρεί ότι υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη (μπορεί να δει τις κατηγορίες στην Υπουργική Απόφαση 153394/919/12.04.2017 (Β’ 1366)), όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφησβήτητου σφάλματος στην φωτοερμηνεία, τότε μπορείς:
i. Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ,http://www.ktimatologio.gr
ii. Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου.
2. Να υποβάλλει αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης
i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017(ΦΕΚ Β’ 347/08.02.2017) iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στον χάρτη). iv. Η αντίρρηση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ΑΕ στην ιστοσελίδα http://www.ktimatologio.gr
3. Χρήση και των δύο εργαλείων
Εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει και τα δύο εργαλεία, μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμό ως την οριζόμενη ημερομηνία (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/PinakasNewAnartDasika.aspx). Σε αυτή την περίπτωση:
i. Θα εξεταστεί πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος
ii. Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ
4. Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας
Εφόσον τα παραπάνω δύο εργαλεία δεν λύσουν το πρόβλημα, η δασική νομοθεσία περιλαμβάνει εργαλεία τα οποία δίνουν λύσεις. Μερικά από αυτά είναι:
|
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ