«Στην Πιερία, για παράδειγμα, από τους δεκατρείς καποδιστριακούς Δήμους περάσαμε σε τρεις καλλικρατικούς. Η πρωτεύουσα του νομού, η
Κατερίνη, έδρα του ομώνυμου Δήμου, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων πόρων, ενώ οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων κυρίως στο οδικό δίκτυο, στον φωτισμό, στην καθαριότητα, κλπ, διότι αυτό επιτρέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Τροποποιώντας αυτό το πλαίσιο ο «Κλεισθένης Ι» συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι πόροι παραμετροποιούνται με κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα κατανέμονται βάσει και άλλων κριτηρίων» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Χάρης Τζαμακλής χθες, Πέμπτη 12 Ιουλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».
Στο δε κομβικής σημασίας ζήτημα της απλής αναλογικής που καθιερώνει ο «Κλεισθένης Ι», ο Χάρης Τζαμακλής υποστήριξε ότι «η κρίση αντιπροσώπευσης σημαίνει και κρίση δημοκρατίας στο βασικό κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φρονώ ότι και μόνο αυτό συνιστά ικανή συνθήκη για να πειστεί οποιοδήποτε καλοπροαίρετος για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ από την ομιλία του Χάρη Τζαμακλή στη Βουλή.