Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Google

Στα 4,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Google, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας,
μετά από οκταετή έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών για τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά τηλέφωνα.
Η Google θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Κομισιόν.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Google είχε καταχραστεί την κυριαρχία του λειτουργικού της συστήματος Android, που καλύπτει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς smartphones, για να προάγει και να εδραιώσει τις δικές της υπηρεσίες και apps κινητής, ιδιαίτερα τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.
Τα τηλέφωνα Android έχουν προεγκατεστημένες τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές Google, καθώς και τη μηχανή αναζήτησης. Οι ανταγωνιστές διαμαρτύρονται ότι η κυριαρχία της Android δίνει στη Google αθέμιτο πλεονέκτημα στο να προσελκύει χρήστες σε αυτές τις εφαρμογές –και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί δεδομένα αυτά αυτές για να στοχεύσει σε διαφήμιση.
Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές "πνίγουν" τις ανταγωνιστικές, ανέφερε η Κομισιόν.
Η απόφαση της Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Google καταχράστηκε παρανόμως την ισχύ της στην αγορά για να ενθαρρύνει τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητής να προεγκαταστήσουν αυτές τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στις συσκευές τους.
Πρόκειται για διαφόρου τύπου συμφωνίες που επιβάλει η Google στις εταιρείες κατασκευής κινητών και στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας, εάν θέλουν να πουλήσουν συσκευές Android στους χρήστες τους –όροι που ισχύουν για τους κατασκευαστές κινητών παρά το ότι η Google παρέχει το λειτουργικό σύστημα δωρεάν.
"Η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της. Αυτές οι πρακτικές έχουν αρνηθεί στους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται", ανέφερε η Επίτροπος Vestager.
Η Κομισιόν έδωσε εντολή στη Google να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόσθετες ποινές έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου παγκοσμίως της μητρικής Alphabet.
Η Κομισιόν απέρριψε επίσης το επιχείρημα της Google που εμφάνιζε την Apple ως ανταγωνιστή των συσκευών Android, δηλώνοντας πως η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone δεν περιορίζει τη Google εξαιτίας των υψηλότερων τιμών της και του κόστους για τους χρήστες.
Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg εκτιμούσε ότι το ύψος του προστίμου θα άγγιζε τα 4,3 δισ. ευρώ (5 δισ. δολάρια).
Ο CEO της Google Sundar Pichai είχε τηλεδιάσκεψη με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager αργά το βράδυ της Τρίτης, σε μια τυπική διαδικασία ενημέρωσης των εταιρειών πριν την επιβολή ποινών από πλευράς της Ένωσης, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg.
Η κ. Vestager παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα στις 2 μετά το μεσημέρι, όταν και ανακοίνωσε το πρόστιμο.
Το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ συζήτησε το ζήτημα του αντιμονοπωλιακού προστίμου την Τετάρτη το πρωί. Το ύψος του αναμενόταν να υπερβεί το περσινό πρόστιμο - ρεκόρ των 2,4 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί και πάλι στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο shopping search. Η μητρική εταιρεία της Google,  Alphabet Inc., όπως και η Κομισιόν έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την υπόθεση.
Το ζήτημα αφορά τους όρους τους οποίους επιβάλλει η Google μέσω συμβολαίων με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android να ενσωματώνουν τις υπηρεσίες αναζήτησης και τον browser της Google, προκειμένου να λάβουν άδεια χρήσης του Play app Store, καθώς και άλλες ανάλογες πρακτικές της εταιρείας. 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ύψος του δεν μπορεί να υπερβεί το 10% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.
H Google κέρδισε το 2017 περί τα 25 δισ. δολάρια από υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης στην Ευρώπη.