Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Παράθυρο να μη μειωθούν οι συντάξεις ανοίγει ο Τσίπρας

Τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεσμευτήκαμε, θα αποφασιστούν από την Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός στο
Bloomberg. Αρνήθηκε να απαντήσει ξεκάθαρα ότι δεσμεύεται να κόψει τις συντάξεις. Την κατάλληλη στιγμή, οι αποφάσεις για το πακέτο μέτρων και αντίμετρων του 2019.

Παράθυρο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις στις αρχές του 2019 άφησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.
Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».
Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.
«Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».
Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο και την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε.

Αντέχει η κυβέρνηση

Στη σκιά της νέας αποχώρησης του Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας χωρίς προβλήματα. Σημείωσε δε ότι «ίσως και να είναι μια εξέλιξη που θα μας βγει σε καλό».

Ο Ερντογάν

Ερωτηθείς να απαντήσει ξεκάθαρα αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, δήλωσε ότι «η ερώτηση έχει ενδιαφέρον, γιατί η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Είναι σημαντικός πολιτικός, με εμπειρία αλλά κάποιες φορές απρόβλεπτος». Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε το θέμα με την Τουρκία διαφορετικά απ’ ό,τι οι Βρετανοί, γιατί δεν έχουμε την τύχη να συνορεύουμε με την Ιρλανδία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις αλλά και να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς κατηγορίες. Όπως είπε, έθεσε το θέμα χθες στον Τούρκο πρόεδρο. «Προσπαθώ να δείξω καλή θέληση και να βρω γέφυρες».

 http://www.euro2day.gr/