Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Απάντηση Δήμου Πύδνας Κολινδρού σε δημοσίευμα του κ. Παναγιώτη Καζά

Έκπληξη μας προκάλεσε το δημοσίευμα του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτη Καζά, με το οποίο προσπαθεί να
δικαιολογήσει τη μη ψήφιση του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2016 και του προϋπολογισμού από την παράταξή του.
Επικαλούμενος έναν μόνον από τους λόγους, μάλλον τον σπουδαιότερο κατ’ αυτόν, που τον απέτρεψε να υπερψηφίσει τις προαναφερόμενες αποφάσεις, αναφέρεται στην «εδώ και ένα έτος κακή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού».
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού αποφεύγει συνειδητά να προβάλει το συνολικό έργο που εκπονεί για τον τόπο και περιορίζεται να αναφέρεται στα σπουδαιότερα νέα έργα και δράσεις, που προγραμματίζονται και υλοποιούνται στον τόπο μας .Αποφεύγει δηλαδή  να περιαυτολογεί  και να κομπορρημονεί για τις δράσεις και τα έργα που αφορούν στις συντηρήσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λόγω της μακροχρόνιας διάρκειας της λειτουργίας τους είναι αυτονόητο στον καθένα και στην καθεμία ότι θα υπόκεινται στις αναγκαίες συντηρήσεις.
Είμαστε αναγκασμένοι όμως να παραθέσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης τόσο για την δήθεν αδιαφορία μας σχετικά με την λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού όσο και για την δήθεν μη ευαισθησία του Δήμου μας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής και της αντιμετώπισης της καθημερινότητας  των πολιτών.
Για την αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών και την παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού  ενημερώνουμε τα εξής:
Κατά τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, όπου και ο Δήμος μας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  πράγματι προκλήθηκε εκτεταμένη βλάβη στα φρεάτια συλλογής και στον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό. Οι βλάβες οφειλόταν στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων, καθώς και στο γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί σαν παντορροϊκό, δηλαδή, είναι κοινός υποδοχέας των υγρών αποβλήτων και των βρόχινων νερών, τα οποία λόγω του τεράστιου όγκου τους κατά την προαναφερόμενη πλημμύρα προκάλεσαν εκτεταμένες βλάβες.
Ο Δήμος άμεσα υπέβαλε τις απαιτούμενες τεχνικές εκθέσεις τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών και δικτύων, για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές του, μεταξύ αυτών και για την αποκατάσταση των υποδομών αποχέτευσης. Ύστερα από μία μακροχρόνια γραφειοκρατική διαδικασία ,ως είθισται στο Ελληνικό Δημόσιο και στους Δήμους, έγινε ήδη η ανάθεση των εργασιών αποκατάστασης  των βλαβών του Βιολογικού του Κολινδρού σε ιδιώτη κατασκευαστή.
Όμως για την πληρέστερη ενημέρωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι τόσο ο Βιολογικός της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού όσο και ο Βιολογικός  της Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή ,στερούνταν αδειοδότησης λειτουργίας, αφού οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων είχαν λήξει στο παρελθόν χωρίς να έχουν ανανεωθεί. Ως εκ τούτου, ήταν αδύνατο να κατασκευασθεί προληπτικά οποιοδήποτε έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού χωρίς εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόσφατα, εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων του Αιγινίου και ήδη υποβάλλεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, πρόταση έργου για την αναβάθμισή της και τον εκσυγχρονισμό μαζί με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Τοπική Κοινότητα Καταχά.
Αντίστοιχη πρόταση έργου θα υποβληθεί και για την Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού μόλις ολοκληρωθεί η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η αδειοδότηση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των γνωμοδοτήσεων των υπηρεσιών.
Τέλος, δεν είναι στις προθέσεις μας και θα το αποφύγουμε με κάθε τρόπο να αντιδικούμε με δημοσιεύματα με τους Δημοτικούς μας Συμβούλους είτε αυτοί ανήκουν στην πλειοψηφία είτε στη μειοψηφία, αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται μία δημοτική αρχή που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος επέλυσε χρονίζοντα θέματα όπως:
·         η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ,
·         η απόκτηση των μακροχρόνια σταθμευμένων σε αποθήκες press containers και τράκτορα μεταφοράς στο ΧΥΤΑ  Έδεσσας,
·         η προετοιμασία υλοποίησης των πράσινων σημείων,
·         η συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς των υγρών αποβλήτων της Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης που ήδη ξεκινά η κατασκευή του.


Γραφείο Τύπου Δήμου Πύδνας Κολινδρου