Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Συνάντηση της βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας

Με τον νέο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Χρήστο Γκατζόλη συναντήθηκε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, σε
μια εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία τέθηκαν τα θέματα που αφορούν την υπηρεσία και οι τρόποι επίλυσής τους.
Η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στις ενέργειες και τις διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η κα Σκούφα εξέφρασε για μια ακόμη φορά το έντονο ενδιαφέρον της για την δρομολόγηση των διαδικασιών έτσι ώστε μέρος των ευρημάτων να επιστρέψουν στον τόπο από τον οποίο αναδείχθηκαν.
Ο αρχαιολογικός χώρος Δίου
Όπως ανέφερε ο κ. Γκατζόλης, έχει εγκριθεί το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ για έργα αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, μετά τις ζημιές που υπέστη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει, και με την βελτίωση του καιρού θα γίνουν και οι παρεμβάσεις στα σημεία των αρχαιολογικών χώρων που έχουν καλυφθεί από λάσπες. Είναι ένα φαινόμενο όπως εξήγησε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποστραγγιστικά κανάλια καταλήγουν στον ποταμό Βαφύρα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να πλημμυρίζει ο χώρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο αρχαιολογικός χώρος Δίου πλημμύρισε δυο φορές.
Λείβηθρα και Κολινδρός
Σε ότι αφορά τον χώρο στα Λείβηθρα έχει ολοκληρωθεί το θεματικό πάρκο Λειβήθρων και ήδη πολλά είναι τα σχολεία που το επισκέπτονται, καθώς υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κολινδρού που είναι χαρακτηρισμένος ως βυζαντινό μνημείο. Ο Ναός είναι ένα πετρόκτιστο κτίσμα του 18ου αιώνα και μέχρι το 1920 ήταν η έδρα της επισκοπής Κίτρους, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατερίνη.
Το πρόβλημα της στέγασης και η στελέχωση με προσωπικό
Από τα βασικότερα προβλήματα που έθεσε ο κ. Γκατζόλης είναι το στεγαστικό και η ανάγκη μεταφοράς της υπηρεσίας σε άλλο χώρο, καθώς επίσης και οι εξαιρετικά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται στις προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα η διαδικασία πρόσληψης να ξεπερνά και τις 30 ημέρες. Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την στελέχωση με προσωπικό της Εφορείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων γραμματειακής υποστήριξης, παρά μόνο ένας λογιστής.
Συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων
Από την πλευρά της η βουλεύτρια κα Σκούφα εγκαινιάζοντας με την επίσκεψή της μια τακτική και σε μόνιμη βάση ενημέρωση για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, δεσμεύτηκε για την άμεση ανταπόκριση και συστηματική συνεργασία στη δρομολόγηση των όποιων παρεμβάσεων και ενεργειών χρειαστούν, για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή θα προκύψουν.