Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Επίσκεψη μαθητών του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης στην «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης

      Μια πολύ ιδιαίτερη κι ενδιαφέρουσα επίσκεψη δέχτηκε στην πολιτιστική της στέγη η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» την Τετάρτη 25 Απριλίου
2018. Σαράντα (40) μαθητές και μαθήτριες με τη συνοδεία τριών(3)εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, στο πλαίσιο της υλοποίησης δύο(2) εκπαιδευτικών προγραμμάτων βρέθηκαν στην όμορφη Πιερία μας. 


Πιο συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το Δίον (μουσείο, αρχαιολογικός χώρος, αρχαίο θέατρο) και στο πρόγραμμα για τον Πόντο την στέγη μας και τους φιλόξενους χώρους της. 


Τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος με τους συνεργάτες του, με χοροδιδασκάλους και καλλιτέχνες. 


Έγινε ενημέρωση για θέματα ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού αλλά και για ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας και δράσεων του συλλόγου. 


Τα παιδιά άκουσαν για τους ποντιακούς χορούς, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα, τα έθιμα και τη φορεσιά. Δέχθηκαν πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη, την τράπεζα αίματος, τις μουσικοχορευτικές αποστολές και τις εθελοντικές πρωτοβουλίες. 


Ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους και στις προθήκες των αναμνηστικών. Η δίωρη επίσκεψη ολοκληρώθηκε φυσικά με ποντιακούς χορούς και κεράσματα, ευχαριστίες και ικανοποίηση  για τη «ζεστή» φιλοξενία, ευχές για υγεία και πρόοδο. 


Πριν την αναχώρηση για την Ολυμπιακή ακτή, ξεχωριστές οι φωτογραφίες και μεγάλο το ενδιαφέρον στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην οδό 19ης Μαίου.