Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια μέσω της Εγγύησης για τα Παιδιά



Σχεδόν το 26,4% των παιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ βιώνουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο, η ΕΕ έχει αναπτύξει ορισμένες πολιτικές, για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχητική τάση, γράφουν σε άρθρο τους στη EURACTIV οι ερευνήτριες τηςRAND Europe, Joanna Hofman και Katie Stewart.
Μια πιθανή μελλοντική αναπτυξιακή πολιτική για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας σε όλη την ΕΕ αποτελεί η Εγγύηση για τα Παιδιά (Child Guarantee), μια πρωτοβουλία που προτάθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εάν εγκριθεί, η εν λόγω πολιτική θα παράσχει σε κάθε παιδί που κινδυνεύει από τη φτώχεια στην ΕΕ πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα, επαρκή τροφή και αξιοπρεπή στέγαση.
Εντούτοις, δεδομένου ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι σαφές εάν είναι εφικτό, πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και πώς θα αλληλεπιδράσει με άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι στα κράτη μέλη.
Όπως αναλύεται σε πρόσφατο υπόμνημα, ορισμένα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών με επίκεντρο τους ανήλικους και την υποστήριξη μονογονεϊκών οικογενειών στην αγορά εργασίας.
Το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι τα κράτη μέλη έδιναν λίγη προσοχή στη χρήση πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Μια μελλοντική Εγγύηση για τα Παιδιά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα παιδιά.
Σόφια: Η διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής
Η Σύνοδος κορυφής στη Σόφια πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες προσπαθούν να μειώσουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Πρόκειται για μια μείζονα αλλαγή σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανεστάλη η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
Το όραμά για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη το 2025, αν υλοποιήσουν πρωτίστως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις- όπως στην περίπτωση του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε, επίσης, να αυξήσει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές και να στηρίξει τις μεταφορές, την ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνιακές συνδέσεις με τα Βαλκάνια.
Ωστόσο, πολλά από τα σημερινά κράτη μέλη δεν υποστηρίζουν τη διεύρυνση στις βαλκανικές χώρες, αναφέροντας ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να επιλύσει τα δικά της ζητήματα πριν δεχθεί νέα μέλη.
Αναγκαίες οι επενδύσεις στο ψηφιακό τομέα της ΕΕ
Tα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην καθιέρωση παραδοσιακών βιομηχανιών, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) και η ρομποτική, γράφουν σε άρθρο τους στη EURACTIV, η διευθύνουσα σύμβουλος της ETNO, Lise Fuhr και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Phillip Malloch.
«Αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία περισσότερων κοινωνικών ευκαιριών. Οι επενδύσεις και η ρύθμιση είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτής της δέσμευσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η αποδέσμευση της ισχύος των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των 5G και την ανάπτυξη της οπτικής ίνας, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την ηγετική θέση της Ευρώπης στις νέες τεχνολογίες.
Εντούτοις, σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό σενάριο, η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από ένα τεράστιο κενό στις επενδύσεις με την κατά κεφαλήν επένδυση των ΗΠΑ να είναι διπλάσια από την ευρωπαϊκή (193,3 ευρώ έναντι 92,9 ευρώ).
Διχασμένη η αγροτική κοινότητα για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών
Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, καθώς πρόκειται για την ιδανική ευκαιρία να παράσχει αρκετή τροφή στον πληθυσμό της ΕΕ, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες με τους βιοκαλλιεργητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση αναμενόταν αυτό το μήνα, αλλά όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές στη EURACTIV, θα καθυστερήσει πιθανώς για τον Ιούνιο.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η διαδικασία διαρκεί περισσότερο και δεν υπάρχει ακόμη σταθερή ημερομηνία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αγρότες έκαναν λόγο για μια «πολιτικοποιημένη» απόφαση.
Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας των φυτών στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ.
Εξήγησε ότι κάθε χρόνο οι γεωργοί περιορίζονται στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η έλλειψη έγκρισης νέων ή παλαιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες.
«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αντίσταση στα φυτοφάρμακα. Ορισμένα από τα φυτοφάρμακα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι ο μηχανικός έλεγχος των ζιζανίων. Εντούτοις, για τις μυκητιακές νόσους και τις επιθέσεις εντόμων, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Pesonen.
*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

https://www.euractiv.gr/