Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ομιλία του Δρ.Ι.Καζταρίδη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

 Ο Δρ. Ι.Καζταρίδης, Ιστορικός, Συγγραφέας και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τίμησε για ακόμη μια φορά το
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση «Ιστορία της Πιερίας 1800-2000» (16/03), κατά την οποία παρουσίασε ως επίτιμος προσκεκλημένος την τοπική Ιστορία, αξιοποιώντας ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Κατά την ολοκλήρωση της εισήγησής του και αναφερόμενους στην ταυτότητα και την προσφορά του σχολείου, επεσήμανε ότι «Επιτελεί σημαντικό ρόλο, καθώς με την εμπνευσμένη καθοδήγησή του διευθυντή κ.Α.Παπαγεωργίου και το φιλότιμο εκπαιδευτικό έργο του προσωπικού ωθούνται οι εκπαιδευόμενοι όχι μόνον προς τη μόρφωση και τον εγγραμματισμό, αλλά και το να αποκτήσουν εφόδια και δεξιότητες, για να ανελίσσονται στην κοινωνία και να βελτιώνουν εν γένει την ποιότητα της ζωής τους. Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξα με αφορμή -πέραν της συνεχούς ανατροφοδότησής μου για το Σ.Δ.Ε.- και το σεμινάριο τοπικής ιστορίας που έλαβε χώρα στο σχολείο. Συν τοις άλλοις, εντυπωσιάστηκα από το ζωηρό ενδιαφέρον, τις γόνιμες και δημιουργικές απορίες και τις διεισδυτικές παρατηρήσεις τους ενήλικων φοιτούντων σε αυτό! Γι’ αυτό, εύχομαι το σχολείο να καθίσταται όλο και  πολυπληθέστερο και η πορεία του αενάως ανοδική!».
Επίσης, την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Ι.Μ.Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ.Γεώργιος και o πρόεδρος  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης κ.Γ.Ίτσιος, οι οποίοι συνεχάρησαν τους εκπαιδευόμενους και τον ομιλητή. Ο Μητροπολίτης, αφού επαίνεσε τους φοιτούντες για την επιλογής τους να επιστρέψουν στην εκπαίδευση, αποφάνθηκε «Σήμερα φεύγουμε πλουσιότεροι!». Ο κ.Γ.Ίτσιος δε εξήρε το αξιόλογο έργο και την άκρως ενδιαφέρον εισήγηση του ομιλητή, τονίζοντας ότι «Είναι σημαντικό το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του δ/ντή κ.Ι.Καζταρίδη για την Πιερία και τον τόπο μας, γιατί αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, την οποία οφείλουμε να προάγουμε, μελετώντας και κοινωνώντας την στις νεότερες γενιές».


Εν κατακλείδι, επειδή η Πιερία γνωρίζει από πολυπολιτισμικότητα και προσφυγιά, από δύσκολες και καλές στιγμές, αποτελεί λίκνο της αρμονικής συνεργασία προς κοινούς στόχους, η οποία συσφίγγει τις σχέσεις των ανθρώπων και συμβάλλει στο γεφύρωμα της διαφορετικότητας, για να την μετατρέψει σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση σταθερά προσανατολίζεται και απαρέγκλιτα πορεύεται και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης.