Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιράκ με τον Πρέσβη του Ιράκ

Πρώτος και κοινός στόχος η προώθηση
της ειρήνης και της σταθερότητας


Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή η συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιράκ με τον επικεφαλής της  Πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα κ. Hindreen MUSTAFA  και τον σύμβουλο  της Πρεσβείας του Ιράκ κ. Mukhlis RAJAB. Από πλευράς της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, ως πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, ο αντιπρόεδρος, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και ο Γραμματέας, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, αφού καλωσόρισε τους ιρακινούς αξιωματούχους, υπογράμμισε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή μας συνάντηση, που επιβεβαιώνει τις διαθέσεις των λαών μας για μια μακρά φιλία, ειρηνική, ανέφελη και εποικοδομητική,  επ’ ωφελεία των λαών μας, αλλά και των λαών της ευρύτερης γειτονιάς μας.  Είναι γνωστοί οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που ενώνουν τις χώρες μας, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλουμε, σε επίπεδο τόσο των διεθνών, όσο και των διμερών μας σχέσεων, να τους αναπτύξουμε  ακόμη περισσότερο.
Για μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, γι’ αυτό και στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διατήρηση της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πολύπαθης χώρας σας.
Παρά την κρίση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επιλέξαμε να συμβάλλουμε κι εμείς, όσο μπορούσαμε, στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή σας για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στην περιοχή σας. Το πράξαμε  ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών και της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, έτσι ώστε η επιστροφή σας στην ομαλότητα και την ευημερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».
«Θέλω να πιστεύω», κατέληξε, « ότι η κοινή μας σταθερή απαίτηση   για ειρήνη, συνύπαρξη και θρησκευτικό πλουραλισμό, θα καταφέρει τελικά να αγκαλιάσει όλες τις περιοχές που σήμερα σπαράσσονται από πολέμους, συγκρούσεις και καταστροφικές αντιπαραθέσεις».
Ο επικεφαλής της πρεσβείας του Ιράκ εξέφρασε την βαθειά του εκτίμηση για τη συνδρομή της Ελλάδας -παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ίδια- στην ανοικοδόμηση της χώρας του και  αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η ιρακινή κυβέρνηση και ο ιρακινός λαός για τη διατήρηση της ενότητας και  της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς  και για την  αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.
Οι Ιρακινοί διπλωμάτες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα,  προσκάλεσαν τους έλληνες βουλευτές να επισκεφθούν το Ιράκ και δώρισαν στο Προεδρείο της Ομάδας Φιλίας έναν αμφορέα με τους κήπους της Βαβυλώνας.
Ως κατακλείδα της συνάντησης ο κ. Καστόρης ανέδειξε την υποχρέωση που έχουν  οι λαοί της Ελλάδας και του Ιράκ, ως αρχαίοι πολιτισμοί , να προωθήσουν -μαζί με τους λαούς και των άλλων αρχαίων πολιτισμών , όπως της Κίνας και της Αιγύπτου-,  την υπόθεση της ειρήνης μέσω της πολιτιστικής τους  κληρονομιάς και του πολιτισμού.