Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Το κάψιμο των Κέδρων στο Λιτόχωρο (Ά μέρος)

Γενικές πληροφορίες, το παρελθόν 

Στο Λιτόχωρο η παράδοση είναι τρόπος ζωής και συνδέεται με τον πηγαίο αυθορμητισμό και τη γνήσια λαϊκότητα των κατοίκων.

Τα έθιμα και οι θρησκευτικές τελετές των Λιτοχωριτών έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και μερικά από αυτά χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα τους. 

Οι απόκριες στο Λιτόχωρο είναι ξεχωριστές λόγω του εθίμου του καψίματος των κέδρων. Έθιμο που λέγεται πως έχει ρίζες στις Διονυσιάκες τελετές. 
Ο γνωστός ως κέδρος, είναι ο θάμνος Juniperus oxycedrus που καμία σχέση δεν έχει με τους κέδρους του Άτλαντα που συναντάμε ως καλλωπιστικά φυτά σε διάφορους κήπους. Είναι φυτό που ευδοκιμεί στα πυκνά δάση του Ολύμπου, στην Τουρκία και στα δάση των μεσογειακών χωρών. Ως θάμνος συναντάται με ύψος με ύψος έως και 3 μέτρα στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό του είναι η πυκνή του βλάστηση και οι κόκκινοι καρποί του. Φύεται στον υπόροφο ενός δάσους και οι κάτοικοι της περιοχής, που το κόβουν για το έθιμο, βοηθάν τόσο την υπόλοιπη βλάστηση και προστατεύουν το δάσος σε περίπτωση φωτιάς, διότι η πυρκαγιά από έρπουσα που είναι μέχρι να συναντήσει ένα κέδρο, μπορεί να γίνει επικόρυφη. Οι επικόρυφες πυρκαγιές είναι αυτές που προκαλούν και τις μεγαλύτερες καταστροφές και είναι πιο δύσκολη η κατάσβεσή τους.
image

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ