Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

"Το ιστορικό μας χρέος" - Γράφει ο Γεώργιος Τσερτεκίδης

Βιώνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους ο ελληνικός λαός καλείται να αποπληρώσει ένα ακόμη χρέος. Ένα χρέος όχι τόσο υλικό, όσο
πνευματικό και συμβολικό. Το χρέος απέναντι στην ιστορία, την αλήθεια.
Κατά τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Η προτροπή αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί έναν καλό οδηγό για έναν υγιή και διαχρονικό πατριωτισμό, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Η αλήθεια λοιπόν χρειάζεται να είναι ο οδηγός του έθνους, του κάθε έθνους θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.
Η αλήθεια φυσικά, μπορεί να υπάρξει και υποκειμενική. Κάτι που είναι αληθές από μια οπτική γωνία, μπορεί να φαντάζει ψευδές από μια άλλη. Είναι όμως και κάποιες αλήθειες οι οποίες δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Μια τέτοια αλήθεια αφορά τη Μακεδονία και τη διαχρονική ελληνικότητά της. Μια τέτοια αλήθεια αποτελεί η ανυπαρξία οιασδήποτε σχέσης και σύνδεσης των Σλάβων του 6ου-7ου μ.Χ. αιώνα με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο. Μια τέτοια αλήθεια αποτελεί το μέγεθος των κινδύνων που μπορεί να ελλοχεύσει μελλοντικά μια ενδεχόμενη ελληνική αναγνώριση σύγχρονου επίπλαστου-φτιαχτού φευδο-μακεδονικού έθνους και κράτους στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας.
Είναι αρκετά ενδεικτική η συγκυρία μέσα στην οποία ανοίγει ξανά το συγκεκριμένο ζήτημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπό το φόβο ρωσικής «καθόδου» στη Βαλκανική, με την Αθήνα να χρειάζεται να διαχειριστεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το θέμα του χρέους, συν τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες καλούμαστε εν έτει 2018 να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά τα αυτονόητα. Ιστορικά γεγονότα, τα οποία για γεωπολιτικούς λόγους υπονομεύτηκαν από τους ισχυρούς δρώντες της παγκόσμιας πολιτικής, πολλές φορές με την ελληνική ανοχή.
Σε επίπεδο ηγεσιών δυστυχώς αυτό που εύκολα γίνεται αντιληπτό σχετικά με το πώς πρόκειται να κινηθεί το ζήτημα, τα πράγματα διαφαίνονται αρκετά μελανά. Αυτό συνάγεται τόσο από τα μηνύματα που έρχονται από Αθήνα και Σκόπια, όσο και από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Ο.Η.Ε Μάθιου Νίμιτς.
Το ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο κάθε πολίτης από το δικό του μετερίζι. Θα μείνουμε άπραγοι; Θα αδρανήσουμε όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τα όσα βίαια μας έχουν επιβληθεί τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά; Θα ανεχθούμε την παραχάραξη της ιστορίας  και το ξεπούλημα της ιστορικής Μακεδονικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκης; Θα ανεχθούμε όλα αυτά στο βωμό των συμφερόντων των άσπονδων διεθνών συμμάχων μας;
Το ιστορικό μας χρέος είναι ξεκάθαρο. Ψύχραιμα, συγκρατημένα και συνάμα αποφασιστικά είναι ώρα να το αποπληρώσουμε.

Τσερτεκίδης Γεώργιος
Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης