Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

     Όπως παντού, έτσι και στην Πιερία, εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων.


          Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο.

          Το βράδυ της ίδιας ημέρα, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε Αγρυπνίας στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας Κατερίνης. Η Αγρυπνία περιλάμβανε τον Όρθρο, τον Μέγα Αγιασμό και τη Θ. Λειτουργία.


          Πριν την απόλυση, χειροθέτησε πνευματικό-εξομολόγο τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αρχιμ. Διονύσιο Γκόλια, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας.


          Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνα, όπου τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό. Ακολούθως, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς το παρακείμενο λιμάνι, όπου πραγματοποιήθηκε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Κορινού, όπου προεξήρχε και στην Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

          Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε και σε όλες τις παραθαλάσσιες Ενορίες με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ευνοούντος και του καλού καιρού.

          Η κεντρική τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού έλαβε χώρα στις 13.30 το μεσημέρι στην Παραλία Κατερίνης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή των κληρικών της Κατερίνης.

          Η τελετή άρχισε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής, όπου αναγνώστηκε με σύντομη ακολουθία, συνεχίστηκε με μικρή λιτανεία και ολοκληρώθηκε με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

          Σε όλες τις ακολουθίες και τελετές ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θ. λόγο, εξήρε τη θεολογική σημασία της εορτής και τόνισε τις πρακτικές συνέπειες των εορτών στη ζωή και την καθημερινότητά μας...