Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ποια ΣΕΚΑΠ, η ΣΕΚΕ ήταν η επιθυμία των Τούρκων

Την περίοδο που στην ΣΕΚΑΠ είχε βγει πωλητήριο, είχαν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον να αγοράσουν την επιχείρηση Τούρκοι επιχειρηματίες. Τότε
ήταν που παρουσιάσθηκε ο Ιβάν Σαββίδης ως ο σωτήρας την εταιρείας και ο Έλληνας Πόντιος που θα αντιστεκόταν στις ορέξεις των Τούρκων να πάρουν την ΣΕΚΑΠ. Πιασάρικο, Τούρκοι, Ελλάδα, Θράκη, Ιβάν, Ρώσος, Πόντιος, Ξανθό Γένος, όλα υπέρ της λύσης Σαββίδη.
Τελικά ο Ιβάν Σαββίδης πήρε την εταιρεία για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος, ακόμα ένα δυνατό brand με το οποίο θα γινόταν ακόμα πιο γνωστός, ο δεύτερος και κυριότερος, γιατί θα μπορούσε πλέον να μπει στην κλειστή Ευρωπαϊκή αγορά και να πουλάει αυτό που ξέρει καλά, τσιγάρα.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες από την άλλη ήταν πρόθυμοι να αποκτήσουν την εταιρεία για δύο λόγους επίσης. Ο πρώτος, ήθελαν και οι ίδιοι να μπούνε στην κλειστή Ευρωπαϊκή αγορά μέσα από το έτοιμο δίκτυο της ΣΕΚΑΠ. Ο δεύτερος και ίσως ο πιο σημαντικός, ήταν γιατί ήθελαν να πατήσουν «πόδι» και να ελέγξουν τις καλλιέργειες καπνού σε όλη την Θράκη και την νότια Βουλγαρία.
Το είπε ο Αλέκος Κοντός, κανείς δεν το αντιλήφθηκε
Την περίοδο που στην ΣΕΚΑΠ έμπαινε πωλητήριο ο Αλέκος Κοντός είχε ξεκινήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της ΣΕΚΕ, ένα σχέδιο που στην εκδήλωση των 70 χρόνων της εταιρείας είχε αναφέρει όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι η ΣΕΚΕ είχε μπει για τα καλά στην «Διπλωματία των Επιχειρήσεων» σχετικό άρθρο του Xanthipress.gr:
«Τα παραπάνω νούμερα, οι θυγατρικές σε Σκόπια και Βουλγαρία, το άνοιγμα στην Αλβανία αλλά και οι προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες,σηματοδότησαν κάτι το οποίο έχουν ελάχιστες πλέον εταιρείες στην Ελλάδα, την “Διπλωματία των Επιχειρήσεων¨. Εκείνο το βράδυ η ΣΕΚΕ και ο Αλέκος Κοντός  απομυθοποίησε  ότι είναι ένα “πολιτικό παραμάγαζο” και έδωσε το στίγμα της στους ενδιαφερόμενους ότι η εταιρεία δεν πουλάει μόνο καπνά, αλλά δημιουργεί και εξελίξεις.»
Η ΣΕΚΕ όσο και αν σε κάποιους ακούγετε υπερβολικό, ασκεί σε μια περιοχή από την Θράκη, την Νότια Βουλγαρία, τα Σκόπια μέχρι και την Αλβανία μια επιχειρηματική δραστηριότητα που ενοποιεί γεωγραφικά μια οικονομία. Αυτή την ίδια περιοχή εδώ και δεκαετίες προσπαθούν οι Τούρκοι να την ενώσουν με τον Παντουρκισμό και με κύριο μοχλό πίεσης την θρησκεία (ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και τους Πομάκους σε περίπτωση που διαλυθούν τα Σκόπια)
Όμως η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι τα μετριοπαθή Βαλκάνια, και η «Διπλωματία των Επιχειρήσεων» είναι ο επόμενος μοχλός πίεσης. Εξάλλου υπάρχει η ήδη προσπάθεια με τα κεράσια, τα οποία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να φτάσουν την δυναμική του Καπνού
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Αλέκος Κοντός είχε δει το κίνδυνο αυτό τότε και ήταν υπέρ της επιλογής Σαββίδη (εκ του αποτελέσματος και προφανώς το είχε αντιληφθεί), όμως, ένα είναι σίγουρο, αν η ΣΕΚΑΠ περνούσε στα χέρια των Τούρκων, οι χιλιάδες καλλιεργητές καπνού στην περιοχή που αναφέραμε, σήμερα θα ήταν κάτω από Τουρκική Ομπρέλα και όχι της ΣΕΚΕ