Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Το νησί με τα σπάνια παγκόσμια φαινόμενα

Τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας είναι «βαπτισμένα». Αυτό όμως όχι. Ανακάλυψε το «ανώνυμο» νησί της Ελλάδας.

Είναι ίσως το μοναδικό νησί της Ελλάδας και του κόσμου που δεν έχει το δικό του όνομα. Ο λόγος για το νησάκι των Ιωαννίνων. Το πιο κατοικημένο νησί της Ελλάδας σε λίμνη.

Από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά σε λίμνη παγκοσμίως
Μολονότι η κατοίκηση νησιών μέσα σε λίμνη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, περίπου 100 οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό και το ψάρεμα έχουν επιλέξει να παραμένουν στο Νησί της Παμβώτιδας. Η απογραφή του 2011 έδειξε πως 219 άνθρωποι κατοικούν εκεί καθιστώντας το ένα από τα πιο κατοικημένα νησιά σε λίμνη του κόσμου και σίγουρα το πιο κατοικημένο της Ελλάδας.



Με το καραβάκι στο νησί των Ιωαννίνων
Τα καραβάκια με κατεύθυνση το φημισμένο αυτό νησί ξεκινούν από τον Μόλο και το ταξίδι μέσα στην λίμνη έχει διάρκεια μόλις 10 λεπτά. Στο νησάκι εκτός από έναν γραφικό οικισμό θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά προϊόντα αλλά και αρκετά μαγαζιά με έργα λαϊκής τέχνης όπως επίσης και μερικές καφετέριες που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακά Γιαννιώτικα γλυκά.



Ο πιο αμφιλεγόμενες μεζές των Ιωαννίνων: Τσίπουρο, χέλι και βατραχοπόδαρα

Μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησάκι της Κυρα-Φροσύνης, οι ταβερνιάρηδες αρχίζουν τα κεράσματα με τσίπουρα και χέλια. Κάθεσαι για φαγητό και δοκιμάζεις τηγανιτά βατραχοπόδαρα. Είναι πεντανόστιμα και δε θα τα βρεις αλλού, ούτε καν στην πόλη των Ιωαννίνων! Γυρίζεις από τη μίνι κρουαζιέρα στο νησί και κάνεις βόλτα γύρω από τη λίμνη για να χωνέψεις. Θα περπατάς για ώρες, δε θα βαρεθείς ποτέ!



Επισκεφθείτε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη
Αφού θα βρίσκεστε στην περιοχή των Ιωαννίνων στο Μπιζάνι, μόλις 12 χιλ. έξω από τα Ιωάννινα, σας περιμένει μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Ο Παύλος Βρέλλης εργάστηκε πολλά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στήσει αυτό το μουσείο, όπου στα 150 κέρινα ομοιώματα του αποτυπώνονται οι ιστορικοί αγώνες των Ελλήνων μέσα από μορφές που σημάδεψαν τον τόπο. Στο μουσείο εκθέτονται μορφές της προεπανάστασης αλλά και της επανάστασης. Αναφορές έχει επίσης στο Βυζάντιο, την Αρχαία Ελλάδα, την μάχη της Κρήτης και πολλά ακόμα αφιερώματα που θα σας καθηλώσουν. Όλα τα πρόσωπα (όπως επίσης τα χέρια και τα πόδια) είναι φτιαγμένα από καθαρό κερί μέλισσας ενώ τα μαλλιά, είναι τα περισσότερα από συνθετική τρίχα.