Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Μάνου Δανέζη στην Κατερίνη

 Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε μια ακόμη μεγάλη εκδήλωση Φιλοσοφίας και Επιστήμης που διοργάνωσε η Εστία Πιερίδων Μουσών
σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα ‘Μητέρα Γη’. Έλαβε χώρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00΄, με θέμα: ‘Όσα δε μας λένε για την ηθική και την λογική του Δυτικού Ορθολογισμού’.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της φιλολόγου Γιώτας Παπαδοπούλου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης. Στη συνέχεια ακολούθησε το κυρίως πρόγραμμα, με την ομιλία του εκλεκτού καλεσμένου, αστροφυσικού, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Μάνου Δανέζη.
Αρχικά αναφέρθηκε στην πολιτισμική κατάρρευση του Δυτικού Πολιτισμού, ο οποίος διέρχεται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής κρίσης που αποσαρθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές. Καταρρέει ολόκληρο το Δυτικό πολιτισμικό ρεύμα που διαμορφώθηκε μετά την μεγάλη επανάσταση του 16ου – 17ου αιώνα. Με βάση τα δόγματα της Επιστημονικής Επανάστασης του 17ου αιώνα, το Δυτικό πολιτισμικό ρεύμα αναγόρευσε τη ΥΛΗ ως πρωταρχικό, μοναδικό, αξιακό γεγονός. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα δογματική θεολογία, οι ναοί του Θεού της ύλης, τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες.


 Αναφέρθηκε στην κατάρρευση της έννοιας του Δυτικού Ορθολογισμού. Τι είναι η λογική, ποιος την καθορίζει και ποια γεγονότα θεωρούμε λογικά μέχρι σήμερα. Η λογική είναι θέμα Παιδείας και Γνώσης, η έννοιά της δεν είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη ούτε σταθερή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθολογισμού δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία Παγκόσμια Λογική. Πως ορίζεται η Παγκόσμια Λογική του Δυτικού Πολιτισμού και ποιος είναι ο ρόλος των Αξιών. Ο ορθολογισμός αποτελεί μόνο μια όψη, την ποσοτική. Η άλλη όψη, η ποιοτική, συγκροτείται από αξίες οι οποίες ορθολογικά κρινόμενες δεν επιδέχονται μετρήσεις με όργανα, άρα είναι αντιεπιστημονικές και απορρίπτονται. Μέσω της ορθολογικής σκέψης των ‘κατασκευαστών’ της λογικής, οι αξίες καθορίζονται έμμεσα, αξιωματικά, ‘πονηρά’, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα κοινωνικά, οικονομικά και θεολογικά συμφέροντα.



Η Νέα Επιστημονική Σκέψη ανατρέπει τη λογική μιας καταρρέουσας πολιτιστικής δομής, δίνοντας στην έννοια των αξιών το νέο αποδεικνυόμενο, εννοιολογικό περιεχόμενο, το οποίο δημιουργεί νέα πολιτισμικά δεδομένα.


Στο τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις τρεις αλήθειες του Νέου Επιστημονικού Πνεύματος αλλά και της Νέας Λογικής των Αξιών.
1η : Η αισθητή υλική πραγματικότητα, σε οποιοδήποτε επίπεδο αποτελεί ένα matrix, δηλαδή μια ψεύτικη εικόνα.
2η : Είναι η έννοια της Ολικότητας. Το Σύμπαν της σύγχρονης επιστήμης είναι ένα ενιαίο σύστημα το οποίο δεν μερίζεται. Τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι ΕΝΑ. Μια απέραντη ενιαία και αδιαίρετη ενότητα.
3η : Η Τρίτη αλήθεια είναι ο νόμος της Δράσης-Αντίδρασης. Ότι κάνουμε το εισπράττουμε πολλαπλάσια από κάθε γωνιά της συμπαντικής ενότητας.


Οι πολιτισμοί δεν αλλάζουν λόγω της καλής θέλησης των διοικητικών δομών, μέσω νόμων και διαταγμάτων. Οι πολιτισμοί αλλάζουν μόνο αν το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών επιτρέψει την κατανόηση των συντελεσθέντων αλλαγών.
Ο καθηγητής Μάνος Δανέζης καταχειροκροτήθηκε, στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο με αμείωτο το ενδιαφέρον συμμετείχε δυναμικά.

                                                       Για το Φιλοσοφικό Καφενείο Κατερίνης