Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Α/ΓΕΣ Π. Χαρβάλα τον Μάιο του 2004 και τα Paradise Papers - Τι αποκαλύπτεται 13 χρόνια μετά

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ήταν 11 Μαϊου 2004, λίγο πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων όταν ο Αρχηγός ΓΕΣ Παναγιώτης Χαρβάλας παρέδιδε τα
καθήκοντά του στον Νικόλαο Ντούβα. Η απόφαση του Παναγιώτη Χαρβάλα να παραιτηθεί έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Το "μυστικό" για τα αίτια της παραίτησης παρέμενε καλά κλεισμένο μέχρι σήμερα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι "αμαρτωλές" ιστορίες εκείνης της εποχής.

Ο Παναγιώτης Χαρβάλας στην τελετή παράδοσης των καθηκόντων του είπε αινιγματικά ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να διαλέγουν το σωστό χρόνο για να απομακρυνθούν . «Αυτή η στιγμή ήταν για μένα σήμερα. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, φεύγω με το όνομα Χαρβάλας και είμαι στρατιώτης».

Την Πέμπτη 6 Μαϊου 2004 ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας, υπέβαλε την παραίτησή του αιφνιδιάζοντας όλους στο γραφείο του. Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα με πιέσεις, προκειμένου ο Αρχηγός να πειστεί να βάλει την υπογραφή του σε μια προμήθεια για ένα αντιεκρηκτικό υλικό το οποίο θα έμπαινε στα καύσιμα των αρμάτων. 

Οι πιέσεις δεν ήταν μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και -όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην υπογράφουσα- από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι προφανώς όντας πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη προμήθεια είναι χρήσιμη, φρόντιζαν με δημοσιεύματά τους να κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν στο στράτευμα. 

Υπό αυτή την έννοια ο Π. Χαρβάλας είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τον Τύπο για σχεδόν οποιαδήποτε απόφαση κι αν έπαιρνε ακόμα και σε θέματα προσωπικού. 

Όπως αποδεικνύεται όμως σήμερα από τα Paradise Papers που έφεραν στο φως της δημοσιότητας την σκοτεινή ιστορία της προμήθειας του αντιεκρητικού υλικού, αρμόδια επιτροπή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου συνέταξε απόρρητη έκθεση σύμφωνα με την οποία η χρήση του συγκεκριμένου αντιεκρηκτικού υλικού μπορεί να προκαλέσει μηχανικά προβλήματα στον κινητήρα των αρμάτων λόγω θρυμματισμού του. 

Ο Παναγιώτης Χαρβάλας στήριξε σθεναρά την απόφαση του ΑΑΣ με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη διέξοδο από το να οδηγηθεί σε παραίτηση, αφού δεν επιθυμούσε να βάλει την υπογραφή του σε κάτι που ο ίδιος δεν ενέκρινε.

Η αιτία της παραίτησής του δεν αποκαλύφθηκε άμεσα. Λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος είχε αποκαλύψει τα παραπάνω στην υπογράφουσα, τονίζοντας μάλιστα ότι για λόγους προσωπικής του ασφάλειας είχε κρατήσει αντίγραφα των εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση, ώστε εάν υπήρχε στο μέλλον εμπλοκή του ονόματός του να είναι σε θέση να τα καταθέσει στη Δικαοσύνη.



Η αποκάλυψη των Paradise Papers



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ