Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

"Η Κρίση της Οικογένειας" - Κοινωνικά προβλήματα

Η Κρίση της Οικογένειας

΄Ολοι μας μιλάμε για οικονομική , πολιτισμική, πολιτική κρίση κλπ αναθεματίζοντας την μοίρα μας αποσείοντας με υπεκφυγές την προσωπική μας ευθύνη !

Ξεχνάμε ότι ο ανεύθυνος , αυτός που δεν αναδέχεται τις ευθύνες των πράξεών του , ο ευθυνόφοβος και ευθυνοφυγάς είναι από την ίδια την προαίρεσή του δούλος!

Ποτέ ή ολίγον μας απασχόλησε η μεγάλη κρίση που περνάει ο θεμελιακός κοινωνικός θεσμό της οικογένειας! Μία κρίση που καθημερινά την βιώνουμε όλοι μας αλλά μένουμε απλοί παρατηρητές του αφανισμού της οικογένειας με συνέπειες ολέθριες για το γένος μας!

Είναι αποδεκτές κάποιες μεταβολές, (προσαρμοστικές), στους κοινωνικούς θεσμούς αλλά όταν ξεπερνούν κάποιο όριο γίνονται καταστροφικές για το κοινωνικό σώμα!

Στον πολιτισμό μας η μορφή της οικογένειας είναι «πυρηνική» όπως την ονομάζουν οι ειδικοί ,( άντρας +γυναίκα+ παιδιά μέχρι τουλάχιστον την ενηλικίωσή τους! Το οικογενειακά οργανωμένο σπίτι ήταν το κέντρο όπου ικανοποιούνταν οι βασικές ανάγκες των μελών της οικογένειας, ( Αγάπη, τεκνογονία, αγωγή των παιδιών, ψυχαγωγία, μαγείρεμα, νοικοκύρεμα, περίθαλψη, γηρατειά! )

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ! Η σύζυγος εργάζεται , τα παιδιά παραδίδονται από την βρεφική ηλικία στην φροντίδα της Baby-sitter, το εστιατόριο αντικατέστησε την οικιακή κουζίνα , τα γηρατειά τα ανέλαβαν οι οίκοι «ευγηρίας» η διασκέδαση του ΣΚ είναι φυγή και εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης ! Το οικονομικό κόστος για όλα αυτά είναι πολύ μεγάλο !

Με αυτές τις αλλαγές η οικογένεια χάνει πλέον τον λόγο ύπαρξής της και οδηγείται ο θεσμός σε διάλυση! Ο αυξημένος αριθμός των διαζυγίων, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία, είναι αδιάψευστος μάρτυρας και τα θύματα είναι κυρίως τα παιδιά!

Κατά την ταπεινή μου άποψη η διάλυση της οικογένειας θα είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα. Μπορεί να αντικατασταθεί ο ρόλος και η λειτουργία της οικογένειας από άλλου είδους κοινωνικές υπηρεσίες , καμία όμως αρχή και οργάνωση δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσει την αγωγή των παιδιών. Μόνο το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να εξασφαλίσει ψυχική ευστάθεια και πνευματική υγεία στα παιδιά! Χάνοντας τα παιδιά μας , ( δυστυχώς οι καθημερινές διαπιστώσεις είναι απελπιστικές), χάνουμε το μέλλον μας, την ύπαρξή μας ως κοινωνία, λαός!
 
FRIXOS