Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Αναφορά κατοίκων Ν.Τραπεζούντας στην Εισαγγελία Κατερίνης για πολυήμερες διακοπές νερού

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ - ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Πολλές, πολυήμερες και ανεξήγητες διακοπές παροχής νερού ύδρευσης» στη Νέα Τραπεζούντα Δ.Κατερίνης
«ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ;» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ.

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα της Εισαγγελίας Κατερίνης για «πολλές, πολυήμερες και ανεξήγητες διακοπές παροχής νερού ύδρευσης» στη Νέα Τραπεζούντα Δήμου Κατερίνης ύστερα από Αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.
Η υπόθεση αφορά χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου, δηλαδή τουλάχιστον από το περσινό καλοκαίρι, συνεχίζει δε μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και υπήρξε καταφυγή κατοίκων στη Δικαιοσύνη.

Προκαταρκτική εξέταση
Η αναφορά κατατέθηκε από τον Δικηγόρο Κατερίνης, Δημοσθένη Σεϊταρίδη, στις 16/1/2017, οπότε, λίγο αργότερα, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα - εξέταση για το θέμα αυτό.
Κι ενώ περί τα μέσα Ιουλίου 2017 άρχισε να διενεργείται η προκαταρκτική διαδικασία και κλήθηκαν να καταθέσουν στην Αστυνομία οι αρμόδιοι, λίγο προτού ξεκινήσουν οι καταθέσεις των αρμοδίων, υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ ανακάλυψε ότι γινόταν κλοπή νερού ύδρευσης από γνωστό μεγαλοαγρότη στο Μελιάδι.
Συγκεκριμένα, κατά τον υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ, ο εν λόγω μεγαλοαγρότης είχε συνδέσει 100άρα σωλήνα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ και, όποτε ήθελε, έκλεβε νερό γεμίζοντας τον ιδιωτικό του αποταμιευτήρα που είχε κατασκευάσει δίπλα στους αγρούς του. Με το που έμαθαν αυτή την «ανακάλυψη», κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας σχολίαζαν ότι δεν είναι δυνατόν μετά από τόσους πολλούς μήνες να ανακαλύπτεται τώρα αυτή κλοπή νερού, δηλαδή λίγο προτού ξεκινήσουν οι καταθέσεις αρμοδίων στην Αστυνομία.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τού Δήμου Κατερίνης, σε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε παρουσία τού Προέδρου τής Τοπικής Κοινότητας Νέας Τραπεζούντας, υποσχέθηκαν ότι θα υποβάλουν μήνυση εναντίον τού μεγαλοαγρότη και ότι έτσι θα τελειώσει το πρόβλημα.
Ωστόσο, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κατερίνης δεν φαίνεται να έχει κατατεθεί καμία μήνυση ενώ προβλήματα διακοπών σημειώθηκαν και πάλι. Μετά από προ δεκαημέρου προβλήματα διακοπών παροχής νερού, από τη ΔΕΑΥΚ ειπώθηκε σε κάτοικο της Τραπεζούντας ότι το πρόβλημα οφείλονταν σε ηλεκτρολογική βλάβη ενώ σε άλλον κάτοικο είπαν ότι δεν είχε ο Κολινδρός νερό οπότε και αναγκάστηκαν για λίγο να δώσουν νερό προς τα εκεί…
Η τελευταία διακοπή νερού σημειώθηκε τη Δευτέρα 31/7/2017 (πρόκειται για σειρά διακοπών παροχής νερού, κατά τμήματα του χωριού, από την περασμένη Παρασκευή 28/7/2017), με αποτέλεσμα να έχουν εξοργιστεί αρκετοί κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας, επειδή θεωρούν ότι κάποιοι τούς εμπαίζουν και ότι δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, λύση στο πρόβλημά τους.
«Είμαστε στα μέσα τού καλοκαιριού, δεν έχουμε να πιούμε νερό, δεν έχουμε νερό να κάνουμε μπάνιο, δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε ούτε μια γλάστρα μας… Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Εμπαιζόμαστε! Μας κοροϊδεύουν! Γι’ αυτό και καταφύγαμε στην Εισαγγελία… Και ελπίζουμε να βρούμε το δίκιο μας… Κάποιοι να δικαστούν! Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!», δήλωσε κάτοικος της Νέας Τραπεζούντας, την Τρίτη 1/8/2017.

Η Αναφορά κατοίκων τής Ν.Τραπεζούντας στην Εισαγγελία Κατερίνης
Ολόκληρη η αναφορά κατοίκων τής Νέας Τραπεζούντας Δ.Κατερίνης προς την Εισαγγελία, έχει ως εξής:
«Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης
ANAΦΟΡΑ  

Κύριε  Εισαγγελεύ.
Άπαντες οι αναφέροντες  ήμαστε κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας , ενός χωριού του Δήμου  Κατερίνης το οποίo απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης .     Αν και  πληρώνουμε τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για το νερό ύδρευσης που μας παρέχεται μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας , από τις αρχές του 2016 υποφέρουμε από πολλές ,  πολυήμερες  και ανεξήγητες διακοπές  παροχής   νερού ύδρευσης.   Ενδεικτικά η παροχή του  νερού  στο χωριό έχει διακοπεί για το έτος 2017 από τις 8 Ιανουαρίου   2017 έως 15 Ιανουαρίου 2017 !!!  Στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του  2016 είχε διακοπεί για άλλες περίπου 8 ημέρες . Το καλοκαίρι του 2016   υπήρχαν 3 πολυήμερες διακοπές νερού : στα μέσα  Ιούνιου για 9 περίπου ημέρες   , στις αρχές Ιουλίου για 7 περίπου ημέρες και μάλιστα με συνθήκες καύσωνα  και στα μέσα του  Αυγούστου για 3 ημέρες περίπου.      Πολλοί από εμάς  στις  ανωτέρω  διακοπές  παροχής νερού , τηλεφωνούσαμε αγανακτισμένοι  για να διαμαρτυρηθούμε αλλά και να πληροφορηθούμε για τους λόγους των πολυήμερων διακοπών   . Όσοι από εμάς τηλεφωνούσαμε   στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. η  απάντηση ήταν ότι δεν είχαν καμία πληροφόρηση  για τη διακοπή και παρέπεμπαν να τηλεφωνήσουμε στον  Σύνδεσμο  Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας.   Όσοι τηλεφωνούσαμε στο Σύνδεσμο μας απαντούσαν ότι δεν είχαν πληροφόρηση για τη διακοπή  ,  ότι θα έπρεπε κανονικά να έχουμε νερό και μας παρέπεμπαν στο Δήμο και στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. !!!  Ύστερα από πιέσεις ότι θα καταφύγουμε στην Εισαγγελία και στα Μ.Μ.Ε.   μαθαίναμε «ανεπίσημα»  διάφορες δικαιολογίες όπως  ότι δεν επαρκεί το νερό, ότι  κλέβουν το νερό παραγωγοί από το Μελιάδι και το Ελατοχώρι προκειμένου να αρδεύσουν τους αγρούς του , ότι διακόπτουν την παροχή προς τη Νέα Τραπεζούντα γιατί «γυρίζουν» το νερό στον Κολινδρό  κλπ.    Ωστόσο μέχρι σήμερα λύση στο πρόβλημα μας δε βρέθηκε με αποτέλεσμα να στερούμαστε πολύ συχνά το νερό της ύδρευσης , να αναγκαζόμαστε το καλοκαίρι να καταφεύγουμε σε οικίες φίλων και συγγενών εκτός του χωριού προκειμένου να κάνουμε μπάνιο,  να κινδυνεύουν από θερμοπληξία  ,αφυδάτωση  και μικρόβια οι πιο ευαίσθητες ομάδες του χωριού (μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι), να αναγκαζόμαστε όσοι έχουμε οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό οι δε υπόλοιποι να αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε πόσιμο νερό από διπλανά χωριά  και το κυριότερο να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής στην οικία του καθενός μας και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία  ολόκληρου του χωριού .
Επειδή για πάνω από ένα έτος τόσο από τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και το Δήμο Κατερίνης όσο και από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα ενός ολόκληρου χωριού.
Επειδή μέχρι και  σήμερα δεν έχει δοθεί από κανέναν εμπλεκόμενο φορέα ή υπηρεσία μια επίσημη   απάντηση για το πού οφείλονται οι διακοπές  νερού  όπως και για το τί μέτρα έχουν ληφθεί  για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα   και να τιμωρηθούν οι τυχόν υπαίτιοι .
Επειδή  ένα ολόκληρο χωριό 450 κατοίκων στερείται κατ΄ επανάληψη  ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά   , το πόσιμο νερό.
Κα Εισαγγελεύ κατόπιν τούτων

Σας παρακαλούμε  να εξετάσετε αν τελέσθηκαν αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως όπως και τα ανωτέρω αναφερόμενα .
Παρακαλούμε  για τις ενέργειες Σας .

Με τιμή
16-1-2017 , Νέα Τραπεζούντα Πιερίας
Οι αναφέροντες».