Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Στέργιος Καστόρης: Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των νέων αγροτών

Στέργιος Καστόρης , βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ
Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα
στήριξης των νέων αγροτών

Την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», (υπομέτρο 6.1) όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλαχόντες, επισημαίνει σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.
Το πρόβλημα ως γνωστόν προέκυψε ειδικά στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον (3.578 αιτήσεις), με αποτέλεσμα, παρά το μεγάλο κονδύλι που της είχε κατανεμηθεί, να μείνουν εκτός του προγράμματος 1.134 επιλαχόντες.
Το πιερικό ενδιαφέρον για το θέμα έγκειται στο γεγονός ότι από την περιοχή μας κατέθεσαν αιτήσεις 200 ενδιαφερόμενοι και εξ αυτών οι 100 κρίθηκαν δικαιούχοι, οι 11 ως εν δυνάμει δικαιούχοι, οι 82 ως επιλαχόντες, ενώ απορρίφθηκαν 7 αιτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καστόρη και μετά την ενημέρωσή του από τις επαφές που είχε με στελέχη του Υπουργείου, έχει ήδη  εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλι ύψους 24 εκ. ευρώ (από την υπερδέσμευση 110% της συνολικής δημόσιας στήριξης), προκειμένου να ενταχθεί στο Μέτρο τουλάχιστον το 1/3 των επιλαχόντων νέων αγροτών.
Επίσης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο βουλευτής, θα ληφθεί μέριμνα για δίκαιη κατανομή των επιπλέον κονδυλίων, καθώς αρκετές περιφέρειες έχουν καλύψει σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, ενώ στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός επιλαχόντων.
«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης όλων αυτών των νέων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, στον οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, ως τον πυλώνα που μπορεί να μας βγάλει από την οικονομική κρίση και να συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε ο κ. Καστόρης.