Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Με αφορμή την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκπονεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ. Βασικός στόχος του στρατηγικού αυτού σχεδίου είναι η προώθηση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών καθώς και της μεταφοράς αγαθών με εναλλακτικά μέσα, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων και την αναβάθμιση του αστικού ιστού.
Η πόλη μας αντιμετωπίζει πληθώρα κυκλοφοριακών προβλημάτων τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας: Βεβαρυμμένο οδικό δίκτυο, καθυστερήσεις στον συνολικό χρόνο μετακινήσεων, χαμηλές ταχύτητες, παρεμπόδιση κυκλοφορίας σε κύριους οδικούς άξονες λόγω των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων και αυξημένα επίπεδα ρύπων και θορύβου, είναι ορισμένα μόνο από τα συνήθη φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε.
Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης του σήμερα και αυτή την εικόνα θα επιχειρήσουμε όλοι μαζί, φορείς και πολίτες, να αλλάξουμε μέσα από την εκπόνηση του ΣΒΑΚ.
Πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρόσκληση όλων των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για συμμετοχή στην καταγραφή των ημερήσιων μετακινήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, από ερευνητές που θα καλούν τηλεφωνικά τους δημότες, με στόχο να ορίζουν ημερομηνία και τόπο συνάντησης για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα και καθ’ όλη τη διάρκεια σχεδιασμού του ΣΒΑΚ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ενημερώνει μέσω ανακοινώσεων γύρω από τις δράσεις και τις ενέργειες που αναλαμβάνει.