Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σπήλαιο Νεοκαισάρεια: Μια διαφορετική πτυχή της Πιερίας – ένας πόλος έλξης

Προσπάθειες  για την ανάδειξη το σπηλαίου που ανακαλύφθηκε στη Νεοκαισάρεια  έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής  τα μέλη του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια».
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια»  κ. Σάββας Τσεντίδης  η ευρύτερη περιοχή της Νεοκαισάρειας έχει πολλούς κρυμμένους «θησαυρούς» που περιμένουν να βγουν στο φως και να πουν την ιστορία τους. Ήδη έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα προς της κατεύθυνση της περεταίρω ανάδειξης του σπηλαίου, και σε αυτό συνετέλεσε η σπηλαιολογική έρευνα που έγινε . « Πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο το σπήλαιο της Νεοκαισάρειας αλλά και όλα όσα υπάρχουν.
Η Πιερία με τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφίές της και σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για θεματικό τουρισμό που θα αφορά τα σπήλαια» σημείωσε ο κ. Τσεντίδης.   Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε «όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την ανάδειξη του νομού μας, σε συνδυασμό με την ιστορία της περιοχής, την μυθολογία και φυσικά τις φυσικέ ομορφιές. 
Κατά τη διάρκεια των παλαιοντολογικών ανασκαφών τον Ιούλιο 2016 στην περιοχή της Νεοκαισάρειας  και έπειτα από την πληροφόρηση  που είχαν οι επιστήμονες από τον κ. Τσεντίδη και άλλους τοπικούς φορείς για την ύπαρξη σπηλαίων στην περιοχή, τον Οκτώβριο του 2013  έγινε η πρώτη  εξόρμηση από τους Βασιλειάδη Νικόλαο, Δηματράκη Διονυσία, Κοσμίδου Αγάπη, Νταβλή Σάκη και Σιδηρόπουλο Βασίλη στην περιοχή της Νεοκαισάρειας για την εξερεύνηση σπηλαίου που ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο και για περαιτέρω σπηλαιολογική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας