Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής
η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων. Από την πλευρά της, η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του υπουργού διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα μια λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων και θα συμβάλει στην τάχιστη έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων, δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η οποία συνεδριάζει αύριο Δευτέρα.

Καταλήψεις και στάσεις εργασίας

Ως εκ τούτου, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).
Για αύριο Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Αντίθετα, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ) αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεωνΣτην απόφαση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις, με τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η ΠΟΠ-ΟΤΑ διασφάλισε τη συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, στις οποίες το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα θα απολαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, από αύριο Δευτέρα ένα μικρός αριθμός απορριμματοφόρων αναμένεται να επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους-παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα μια λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων και θα συμβάλει στην τάχιστη έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πρέπει άμεσα να καθαρίσουν οι πόλεις μας από τα σκουπίδια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Όπως είπε ο κ. Πατούλης, το πρόβλημα δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, «με τις υποσχέσεις της για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οι υποσχέσεις αυτές είναι που έσπειραν ανέμους και σήμερα οι τοπικές κοινωνίες θερίζουν θύελλες ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες με τους τόνους των σκουπιδιών να είναι συγκεντρωμένοι στις γειτονιές όλων των πόλεων».
Την ίδια ώρα, σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα «βουνά» των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί.
Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.
ΠηγήΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.ert.gr/