Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

"Φυσικό αέριο στην Κατερίνη Η «ΑΥΤΑΠΑΤΗ» ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ…" -Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου

Φυσικό αέριο στην Κατερίνη
Η «ΑΥΤΑΠΑΤΗ» ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ…

Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου


Γενικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι την προπαγάνδα την έχουν αναγάγει σε «δευτέρα φύση» στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω σε ανάρτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κας Ελ. Σκούφα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook : «Επιτέλους μετά από χρόνια αδράνειας, να δούμε φυσικό αέριο και στην Κατερίνη!» και ότι «η ενέργεια είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας της κυβέρνησης και από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής». Στην συνέχεια αναφέρετε στο έργο του αγωγού *TAP - Trans Adriatic Pipeline - (σ.σ. αυτό που όταν ήταν να υπογραφεί η συμφωνία το 2013, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κάγκελα) προσθέτοντας ότι προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, επεκτείνοντας το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας.  (Το πλήρες κείμενο στο fb προφίλ @Betty Skoufa).

Ξαναδιαβάζοντας την ανάρτηση στο fb, μου ήρθε αυθόρμητα η δήλωση του πρωθυπουργού μέσα στην βουλή για τις αυταπάτες των κυβερνώντων (στην προκειμένη περίπτωση για την χρησιμότητα ή όχι του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ)  και από την άλλη σκεφτόμουνα πόσο εύκολα μπορεί η αυταπάτη να μετεξελιχθεί σε εξαπάτηση των συμπολιτών μας.

Η αυταπάτη…
Η παραδοχή του πρωθυπουργού (Μάιος 2016) στην βουλή για τις αυταπάτες τις οποίες είχαν όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Μια από αυτές τις αυταπάτες που είχε το κυβερνητικό επιτελείο είναι και αυτό της χρησιμότητας της συμφωνίας μεταφοράς μέσω Ελλάδας του Αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
-Ιούνιος 2013 ο Αλ. Τσίπρας (αντιπολίτευση τότε, όταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υπέγραφε την συμφωνία του αγωγού TAP) δηλώνει: «δεν προσφέρει (σ.σ. ο TAP) στη χώρα μας οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία» και συνεχίζει «η επιλογή του TAP έχει σχέση με τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους».
-Μάιος 2016 ο Αλ. Τσίπρας (πρωθυπουργός στα εγκαίνια του TAP στη Θεσσαλονίκη) δηλώνει: «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή», «Ο TAP αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία», «η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ όπως είπε ιδιαίτερα σημαντική είναι και «η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας».
Από τη μία (ως αντιπολίτευση) δεν προσφέρει τίποτε και από την άλλη (ως κυβέρνηση) μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία… Ο ορισμός της αυταπάτης !!!

Και η απάτη … 
Ελ. Σκούφα στο fb: «Επιτέλους μετά από χρόνια αδράνειας, να δούμε φυσικό αέριο και στην Κατερίνη!»
1ο δεδομένο : Εδώ και χρόνια από την πόλη της Κατερίνης περνάει αγωγός υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου (με άφθονο διαθέσιμο αέριο) στον οποίο μάλιστα είναι συνδεδεμένες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της πόλης  (στην περιοχή της παλαιάς Εθνικής οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης) και χρησιμοποιούν για την λειτουργία τους το αέριο.
2ο δεδομένο: Μέσα στην πόλη της Κατερίνης έχει γίνει η βασική υποδομή για την υποδοχή και μεταφορά στον ιστό της πόλης του φυσικού αερίου. 

Τα δύο παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παροχή φυσικού αερίου στην πόλη της Κατερίνης δεν συνδέεται με την ύπαρξη ή όχι του αγωγού ΤΑΡ ! 

Γιατί δεν έχει φυσικό αέριο η Κατερίνη;
Εκείνο που χρειάζεται είναι η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας Προμήθειας Αερίου (Ε.Π.Α) η οποία θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου χαμηλής πίεσης στην πόλη. Εγχείρημα δύσκολο μίας και τα κριτήρια συμμέτοχης ιδιωτών επενδυτών είναι περισσότερο χρηματοοικονομικά. Προς αυτή την κατεύθυνση (της ίδρυσης μιας τέτοιας εταιρείας) κινείται τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κατερίνης και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έχει βρεθεί το εταιρικό σχήμα (και με τον Δήμο συμμέτοχο) για την λειτουργία.  

Αυτή είναι η πραγματικότητα για το θέμα «φυσικό αέριο στην Κατερίνη» . Ενός ιδιαίτερα σοβαρού και πολύπλοκου εγχειρήματος που δεν επιδέχεται λαϊκισμούς και φθηνές γενικεύσεις. 
Οι εποχές που ο καθένας μπορούσε να λέει ότι τον βολεύει για την εξυπηρέτηση την δικής του προπαγάνδα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ! Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που όπως καθημερινά αποδεικνύεται, λείπουν από τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. 
Κυρία Σκούφα, το φυσικό αέριο θα έρθει στην Κατερίνη και οι πολίτες της σύντομα θα έχουν ευκαιρία να απολαύουν τα οφέλη του, άλλα όχι «κατόπιν ενεργειών σας» ούτε μετά από «στρατηγική επιλογή» του κόμματος σας.
Έχουν άλλοι αγωνιστεί για αυτό, εδώ και χρόνια, όταν εσείς ζούσατε (από τότε) στον στο δικό σας παράλληλο κόσμο …

*Ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑP, είναι ένα έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Κασπία, και διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία, θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική και θα καταλήγει στην Ιταλία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο  www.tap-ag.gr

Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων

fbaraliakos@gmai.com