Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

"Το εύκολα δάνεια …και ο λογαριασμός στους επόμενους" - Του Αντώνη Νταγλιούδη

Το εύκολα δάνεια …και ο λογαριασμός στους επόμενους
                                                   Του Αντώνη Νταγλιούδη

          Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας-Κολινδρού ενέκρινε την λήψη
δανείου 754.420€ για εξοπλισμό καθαριότητας. Πρόκειται για 4 απορριμματοφόρα(660.000€) και (επ’ ευκαιρία)σκούπας –κομπρεσέρ,λεπίδας αποχιονισμού, αλατοδιανομέα και κεφαλής κλαδέματος(94.420€).
        Ο Δήμος έχει 5 απορριμματοφόρα ηλικίας 9-26 ετών. Βασικό στοιχείο τεκμηρίωσης της ανάγκης δανείου ήταν τα υπέρογκα έξοδα επισκευών που για το 2016 έφτασαν τα 76.500€!Δηλαδή 15300€ ανά όχημα και 1275€ ανά όχημα τον μήνα! Μόνο για επισκευές .Χώρια η τακτική τους συντήρηση. Ασφαλώς και είναι υπερβολικό. Και καλό είναι να ενημερωθούν οι δημότες για το πώς εντοπίζονται οι βλάβες και πώς ελέγχεται το είδος και το κόστος της κάθε επισκευής .Επίσης θα έπρεπε να κατανεμηθούν ανά όχημα, ώστε να αξιολογηθεί το κάθε ένα, κάτι που δεν το είδαμε.
        Εξετάζοντας την αποκομιδή απορριμμάτων στον Δήμο βλέπουμε ότι ακολουθεί την οργάνωση των παλιών καποδιστριακών Δήμων .Κάθε Δημοτική ενότητα και ένα όχημα και ένα συνεργείο .Δέν επανασχεδιάστηκε ποτέ, ως προς τα σημεία τοποθέτησης κάδων ,και τις διαδρομές .Ως παράδειγμα αναφέρω την ύπαρξη εκατοντάδων «οικογενειακών» κάδων επί πλέον των δημοτικών..Επίσης πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Αιγίνιο .Αυτό  σημαίνει ότι τα φορτηγά αντί 20-50 χιλιόμετρα από την έδρα τους έως τον ΧΥΤΑ τώρα διανύουν 1-25.Τέλος πρόσφατα ψηφίστηκε το νέο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει νέα λογική και επικέντρωση στην ανακύκλωση .Ελήφθησαν υπόψιν τα παραπάνω; Μάλλον όχι. Και η έλλειψη αυτού του  σύγχρονου ενιαίου Δημοτικού σχεδιασμού πολύ πιθανόν(για μένα σίγουρα)φέρνει χαμένες εργατοώρες και επί πλέον χιλιόμετρα. Ίσως και επί πλέον οχήματα!
       Αντί λοιπόν να μελετηθούν όλα τα δεδομένα σοβαρά και να εκτιμηθεί η ανάγκη σταδιακής αντικατάστασης απορριμματοφόρων στα πλαίσια ενιαίου σχεδιασμού για το μέλλον ,αποφασίστηκε προχείρως η εύκολη λύση: Δάνειο. Και επ ευκαιρίας άς πάρουμε άλλα 100.000€ για μη επειγόντως απαραίτητο συμπληρωματικό εξοπλισμό καθαριότητας.
      Τα δάνεια εξ’ άλλου στην χώρα μας είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Λύνουμε προσωρινά και πρόχειρα τα προβλήματα και παρουσιάζουμε έργο. Υποθηκεύουμε το μέλλον, στέλνουμε τον λογαριασμό στους επόμενους ,αλλά δεν μας νοιάζει. Όταν και αν εμφανιστεί το πρόβλημα τότε το βλέπουμε. Ίσως θα χρειαστεί ένα επόμενο μεγαλύτερο δάνειο, αλλά άσε, θα το δούμε, ή θα το δούν οι επόμενοι…
                                                                                            13-4-17