Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ.

Κοινή συνάντηση με τον κ. Μαλάμη, Διευθυντή του γραφείου της Αν. Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και   Αλληλεγγύης,  κ. Ράνιας Αντωνοπούλου,
και τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου κ. Ορφανίδη, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29/3  η Βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα ,ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Ουρσουζίδης,  και ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ  κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν εξαντλητικά οι δυσλειτουργίες, που δημιουργεί στους αγρότες ο τρόπος ασφάλισης εποχικών εργατών γης  και τα σοβαρά προβλήματα που θα υπάρξουν, σχετικά με την υποχρέωση τους για προσλήψεις εποχικών εργατών με  ΑΠΔ.
Συζητήθηκαν θέματα προστασίας των εργαζομένων σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και των αγροτών, ώστε να είναι απολύτως κατοχυρωμένο το εργασιακό  καθεστώς, σε περίπτωση που η ασφάλιση  τους γίνει μέσω εργοσήμου, με διευκρινιστική  εγκύκλιο της διαδοχικής νομοθεσίας, που αφορά στην ασφάλιση εποχικών εργατών γης με εργόσημο.
Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Μαλάμης, όσο και ο κ. Ορφανίδης, δήλωσαν την διάθεση του υπουργείου να προτείνει τον συγκεκριμένο ευέλικτο τρόπο ασφάλισης της εποχικής εργασίας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και αναμένεται  σύντομα η συγκεκριμένη ρύθμιση του ζητήματος αυτού, δεδομένου ότι, οι αγρότες επείγονται.
Με τον προτεινόμενο τρόπο ασφάλισης - με εργόσημο – αφενός εξυπηρετούνται οι αγρότες και οι εποχικοί εργάτες γης,  ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους,  αφετέρου  η   πολιτεία διασφαλίζει την είσπραξη πολύτιμων πόρων για το  ασφαλιστικό σύστημα.
Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν πριν την έναρξη της αγροτικής περιόδου.