Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TTR στο Βουκουρέστι

Στη  διεθνή έκθεση τουρισμού TTR στο Βουκουρέστι (16-19 Φεβρουαρίου 2017) συμμετείχε για μία ακόμη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, η οποία αποτελεί πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης του κλάδου για τις τελευταίες εξελίξεις, τις τάσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε διάφορους τομείς του τουρισμού. Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση ήταν η διερεύνηση και η προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, καθώς η Ελλάδα υπερέχει ως επιλογή στις προτιμήσεις των Ρουμάνων τουριστών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχε στη διεθνή έκθεση του Βουκουρεστίου TTR ως συνεκθέτης με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργειών και την ενίσχυση νέων επαγγελματικών συνεργασιών. Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, η έκθεση TTR εστίασε το ενδιαφέρον της στην προώθηση εφαρμογών πληροφορικής και υπηρεσιών λογισμικού, ενώ ήταν ανοιχτή και στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2016 οι επισκέπτες της διεθνούς τουριστικής έκθεσης TTR στο Βουκουρέστι ανήλθαν σε 831.427, ενώ συμμετείχαν 46 χώρες ως εκθέτες.
«Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην έκθεση, δώσαμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερό μας να έχουν στοχευμένες b2b συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων της Ρουμανίας και να συζητήσουν προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας. Σκοπός μας ήταν η συντονισμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικές αγορές βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σημαντικός πόλος έλξης και αγαπημένος προορισμός διακοπών των Ρουμάνων τουριστών και πλέον αποτελεί μία από τις πιο βασικές αγορές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση του τουριστικού ρεύματος των Ρουμάνων προς την Ελλάδα κατά 102,05% για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, 947.200 τουρίστες από τη Ρουμανία αφίχθησαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2016, έναντι 540.300 για το 2015 και 468.800 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς φθάνουν οδικώς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Βάσει εκτιμήσεων επαγγελματιών του κλάδου (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ρουμανίας ΑΝΑΤ), το 2016 η Ελλάδα αποτέλεσε και πάλι τον πρώτο τουριστικό προορισμό των Ρουμάνων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των τουριστών που μετακινούνται με πτήσεις charter κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και αυτών που ταξιδεύουν με ίδιο μέσο. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ρουμανία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική αγορά τουριστικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι Ρουμάνοι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κατά βάση οδικώς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι αεροπορικές μεταφορές.