Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ ΘΩΜΑ ΤΙΜΑΜΟΠΟΥΛΟ

 
 Στη φιλόξενη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 17η εκδήλωση της Ομάδας
Επιστημόνων Κολινδρού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού οργανώνουν από κοινού για τρίτη κατά σειρά περίοδο, θέμα της οποίας ήταν: «Το ποδήλατο, μοχλός οικολογικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής στον αθλητισμό, στην παιδεία, στην υγεία και στο πολιτισμό».                                                                                          

    Ομιλητής ήταν ο κολινδρινής καταγωγής  Θωμάς Τιμαμόπουλος,    πρωταθλητής ποδηλασίας (Χρυσός Βαλκανιονίκης 1977, 4ος Μεσογειονίκης 1979),  μέλος  της  Ελληνικής  Ολυμπιακής Επιτροπής,  επιστημονικός  συνεργάτης  ποδηλασίας  Τ.Ε.Φ.Α.Α  του Α.Π.Θ.

   Ο αθλητισμός με το ποδήλατο όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα, για την νεολαία αποτελεί το ισχυρότερο ίσως αντίδοτο κατά της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Προσφέρει χαρά, ελευθερία, διασκέδαση, ψυχαγωγία, ψυχοθεραπεία, βελτίωση της υγείας και αποτελεί την καλύτερη διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με μια πρωτοφανή οικονομική κοινωνική  κρίση αξιών. Γι’ αυτό, τόνισε ο εισηγητής, τοπικές κοινωνίες, φορείς, σωματεία και συλλογικότητες πρέπει να δράσουν με αισιοδοξία και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας γιατί το ποδήλατο οικολογικά μπορεί να αλλάξει τις πόλεις μας και την ζωή μας. Το ποδήλατο ως μαζικό, εκπαιδευτικό και καθαρό μέσο μεταφοράς, αποτελεί την καλύτερη και οικονομικότερη λύση στην μετακίνηση των πολιτών μέσα σε κάθε χωριό και πόλη.
   Ποδήλατο και φύση είναι το καλύτερο φάρμακο για να ξελαμπικάρει το μυαλό μας. Ήλιος και καθαρός αέρας μας βελτιώνουν την διάθεση και πολλοί νιώθουμε σαν μικρά παιδιά όταν ανεβαίνουμε στο ποδήλατο, δεν υπάρχει πιο εύκολο και πιο συναρπαστικό απ’ το να κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο στη γειτονιά σου, στο χωριό σου, στην πόλη σου, να την γνωρίσεις καλύτερα
Η ποδηλασία, ανέφερε, είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος μετακίνησης του ανθρώπου που εφευρέθηκε ποτέ.
   Η ποδηλασία είναι από τις ευκολότερες και πιο ευχάριστες αερόβιες ασκήσεις για όλες τις ηλικίες, αυξάνει την δύναμη  και την ενέργεια του σώματοςΜε την ποδηλασία αθλείται σωστά όλο το σώμα σαν μια φυσική δραστηριότητα
Γλυτώνεις χρήματα που θα ξόδευες για άλλους τρόπους μετακίνησης, ακόμα και για γυμναστήριο. Επιπλέον μειώνει το στρες, αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τους χόνδρους, ενισχύει την σπονδυλική στήλη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει την αντοχή του σώματος, βελτιώνει το καρδιοαναπευστικό και αγγειακό μας σύστημα, καταπολεμά την αϋπνία, τις οσφυαλγίες και ισχιαλγίες. 
  

       
 Η ποδηλασία είναι θεραπευτική και ευεργετική για το σώμα το μυαλό και την ψυχή.
Η ποδηλασία αυξάνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου που πιστεύει ότι κάνει κάτι σημαντικό.
Οι ποδηλάτες δεν έχουν μποτιλιάρισμα και προβλέψιμο χρόνο μετακίνησης.
Έχουν εύκολο δωρεάν παρκάρισμα.
Επιβραδύνει σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανήτη μας.
Μειώνει τη ρύπανση του αέρα των υδάτων και την ηχορύπανση.
Το μικρό μέγεθος των ποδηλάτων μειώνει τη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ένα αυτοκίνητο καταλαμβάνει χώρο όσο 10 ποδήλατα.
Αναπτύσσει τον μυικό ιστό στο σώμα μας, αυξάνει την ωστική μάζα των οστών, και βελτιώνει γενικά την υγεία μας έτσι ώστε να φαινόμαστε ποιο νέοι.
Οι ποδηλάτες είναι ποιο υγιείς και δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία.  
Η άσκηση αυξάνει την διάθεση μας να κάνουμε πράγματα και δραστηριότητες στη ζωή σας.
Επίσης  το ποδήλατο είναι ένα μεθυστικό κοκτέιλ μίγμα αθλητισμού, σωματικής και ψυχικής υγείας, πολιτισμού, παιδείας, τουρισμού, μετακίνησης και γνωριμία με σπουδαίους ανθρώπους.


”Το παγκόσμιο σύνθημα των ποδηλατιστών είναι δύο ρόδες – δύο πετάλια κανένα όριο. Παντού και πάντα ποδήλατο”                                                             
  Το ποδήλατο είναι μέρος μιας νέας εμπειρίας που καλούμαστε όλοι μαζί να ζήσουμε, εφόσον αποφασίσουμε να δώσουμε μια ελπίδα στον πλανήτη. Θα είναι μια εμπειρία αυτοσυγκράτησης και λιτότητας, μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και τροφίμων, επιβράδυνσης της αποψίλωσης των δασών και της οικοδόμησης σε πράσινες εκτάσεις. Ο πλανήτης δεν αντέχει τα σημερινά επίπεδα παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, δεν αντέχει να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση και η διόγκωση των πόλεων. Το ποδήλατο μας βοηθάει να βρεθούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να λειτουργήσουμε έτσι καλύτερα σε πόλεις πιο σεμνές, πιο ήπιες, ειρηνικές και ανθρώπινες.                                                                                                           
   Τέλος σχετικά με την επιλογή του ποδηλάτου τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να βλέπουμε προσφορές, μάρκα ποδηλάτου και μοντέλο, τί ανταλλακτικά φοράει , εστιαζόμαστε στα φθηνότερα και τα καλύτερα και να έχουν καλή τελική τιμή.


   Η επόμενη εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα πάλι του 1ου Δημοτικού σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον κ. Σωτήρη Τσιλίκα,   Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή,  Δ/ντή Ψυχιατρικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γεν. Νοσοκομείου Θεσ/νίκης, Επιστημονικό Συνεργάτη της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης (1990-1992) και θέμα:
"Η καταστροφική Κατάθλιψη με τις συνέπειές της στην εποχή των Μνημονίων. Ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης".