Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Οι «παγίδες» στο εισόδημα που απειλούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται «στις ράγες». Είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει τους
πλέον οικονομικά αδύναμους για να στηριχθούν και να ξεπεράσουν το αδιέξοδο της ανυπαρξίας εσόδων

Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ΚΕΑ απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ο τρόπος όμως που έχει δομηθεί το πρόγραμμα είναι τέτοιος, ώστε να υπάρχουν εισοδηματικές «παγίδες» που οι δικαιούχοι πρέπει να αποφύγουν, αν δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ειδικότερα:
1)    Θα πρέπει να δηλωθεί το συνολικό εισόδημα που εισπράχθηκε στο τελευταίο εξάμηνο μετά την αφαίρεση εισφορών.
2)    Ως εισόδημα συνυπολογίζονται όλα τα ποσά που μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο. Αυτά είναι οι μισθοί, τα επιδόματα, οι συντάξεις, τα έκτακτα βοηθήματα, το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τέκνων, οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι αποζημιώσεις, κ.λπ.
3)    Αντίθετα τα εισοδήματα που δεν συνυπολογίζονται για το ΚΕΑ, είναι εκείνα που προέρχονται από τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγεί η Πολιτεία και το επίδομα αναδοχής τέκνου.
4)    Από όσους είχαν εργασία και έμειναν άνεργοι στο τελευταίο εξάμηνο για τον υπολογισμό του ΚΕΑ, αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα, το 20% του καθαρού εισοδήματος από εργασία ή κατάρτιση.
5)    Το εξαμηνιαίο εισόδημα θα ελέγχεται αναδρομικά από την επόμενη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επαγγελματίας δηλώσει μηδέν εισόδημα β’ εξαμήνου 2016 για να πάρει ΚΕΑ, αλλά στη φορολογική του δήλωση του 2017 εμφανίσει εισόδημα 2.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει το ΚΕΑ που δεν δικαιούται να λάβει.
6)    Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο ΚΕΑ πρέπει να δηλώσουν στη συνέχεια την επιδότηση, όταν την εισπράξουν, ώστε να κριθούν εκ νέου.

www.dikaiologitika.gr