Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης super market «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕ» και η συζήτηση της στη βουλή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΣΤ΄
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Θα συζητηθεί τώρα η δεύτερη με αριθμό 331/10-1-2017 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αθανάσιου Βαρδαλή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων της επιχείρησης σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕ.
Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Ορίστε, κύριε Βαρδαλή, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, φαντάζομαι ότι σας είναι γνωστό το πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ. Αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς να μπει μεροκάματο στο σπίτι. Και δεν είναι μόνο ότι δεν έχει μπει μεροκάματο στο σπίτι για έναν χρόνο –δηλαδή τους χρωστά δεδουλευμένα ενός χρόνου- αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φως, νερό, εφορία, τα διάφορα χαράτσια που τους φορτώνετε κι εσείς από πάνω.
Επιπλέον, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, έχουν και την αβεβαιότητα αν αύριο θα έχουν ή δεν θα έχουν δουλειά και απ’ ό,τι φαίνεται το πιο πιθανό είναι να μην έχουν.
Κυρία Υπουργέ, η γνώμη μας είναι η εξής: Όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία για να μπορέσει να τα κάνει αυτά, βρήκε άξιο συμπαραστάτη και τη δική σας την πολιτική. Όλο αυτό το διάστημα αποδεχόσασταν μέσα από τις τριμερείς διάφορα σχέδια δήθεν ανάπτυξης και επιβίωσης της επιχείρησης, διάφορες συνεργασίες που θα έκανε και όλα αυτά, βεβαίως, πήγαν περίπατο.
Συμβουλεύατε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν και να συναινέσουν σε τέτοιου είδους σχέδια της εργοδοσίας για την ανάπτυξη της επιχείρησης και βεβαίως να κάνουν υπομονή. Ακόμη κι ένα έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ, που εδώ και τέσσερις μήνες τους έχετε τάξει, δεν το έχετε δώσει ακόμα. Μόνο υποσχέσεις και στην πράξη τίποτα.
Παρά τις όποιες δεσμεύσεις της επιχείρησης, όλο αυτό το χρονικό διάστημα όχι μόνο τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, όχι μόνο παραμένουν τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η επιχείρηση πάει για λουκέτο. Ακούγονται διάφορα δεξιά και αριστερά, ότι ήδη βάζει λουκέτο στα καταστήματά της, αυτά που είναι ιδιοκτησία της και έχει κάνει συμφωνίες -δεν ξέρουμε αν είναι σωστές οι πληροφορίες ή όχι- μια διάφορες άλλες αλυσίδες για να πουλήσει τα καταστήματα μαζί με τα προϊόντα φυσικά και βάζοντας λουκέτο οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι.
Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, κυρία Υπουργέ:
Τι θα κάνετε έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την εργοδοσία;
Δεύτερον, σε περίπτωση που αλλάξει χέρια η επιχείρηση ή τμήματα της επιχείρησης αυτής, τι θα κάνετε ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
Τέλος, τι θα γίνει με αυτό το επίδομα που εδώ και τέσσερις μήνες έχει υποσχεθεί το Υπουργείο σας ότι θα δοθεί στους εργαζόμενους;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρία Αχτσιόγλου έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριοι Βουλευτές, η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δουλειάς της Κυβέρνησης αυτής αλλά και του Υπουργείου Εργασίας. Δουλεύουμε καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η υπόθεση της επιχείρησης ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ και των εργαζόμενών της απασχολεί το Υπουργείο Εργασίας εδώ και πάρα πολλούς μήνες και συνεχίζει να το απασχολεί και σήμερα.
Η θέση του Υπουργείου Εργασίας σε κάθε συνάντηση, σε κάθε διαπραγμάτευση, σε κάθε τριμερή συνάντηση ξεκινούσε από μια βασική προϋπόθεση η οποία γινόταν ξεκάθαρη στην επιχείρηση, οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει καταβολή όλων των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους αφενός και αφετέρου οποιοδήποτε σχέδιο επαναλειτουργίας της επιχείρησης με όρους βιωσιμότητας να έχει ως προϋπόθεση την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Η στάση όμως από την πλευρά της επιχείρησης υπήρξε τουλάχιστον αναξιόπιστη. Η επιχείρηση παρουσίασε προτάσεις που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, καθώς στηρίζονταν πάνω στο δεδομένο της περικοπής των οφειλόμενων δεδουλευμένων των εργαζομένων ή σε προτάσεις που περιελάμβαναν απόλυση εργαζομένων ή χειροτέρευση των συμβάσεων τους στην μετέπειτα κατάσταση.
Όμως, δεν σας κρύβω ότι μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κατηγορείτε το Υπουργείο ότι συνέπραττε με την επιχείρηση, ότι νίπτει τας χείρας του, ότι κάνει υπομονή, ότι αποδέχεται τις αποφάσεις της εργοδοσίας. Σας υπενθυμίζω, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι στα καταστήματα της επιχείρησης έχουν γίνει δεκάδες έλεγχοι από όλες τις τοπικές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουν επιβληθεί δεκάδες κυρώσεις.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, πως οποιαδήποτε απαίτηση της εταιρείας για παραίτηση των εργαζομένων από τις αξιώσεις τους για τις δεδουλευμένες αποδοχές, κατά παράβαση των αναγκαστικών διατάξεων του νόμου, είναι άκυρη.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στις τριμερείς συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόταση δεκτή που περιλαμβάνει περικοπή οφειλόμενων δεδουλευμένων και αυτό το έχουμε επαναλάβει και δημόσια. Δεν χρειάζεται να σας πείσω εγώ. Η ίδια η επιχείρηση, με δελτίο Τύπου που βγάζει, καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας ότι βάζει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις και ότι ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα. Αυτήν τη στήριξη, αυτήν την κάλυψη βλέπετε να υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και την επιχείρηση; Αυτό δεν μοιάζει με κάλυψη.
Έχουμε επισημάνει κι έχουμε καταστήσει σαφές και στη διάρκεια των τριμερών και των διαπραγματεύσεων, ότι οι προτάσεις που φέρεται να παρουσιάζει η επιχείρηση περί συμψηφισμού του επιδόματος του ΟΑΕΔ, μειώσεων μισθών, οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών 50%, αλλαγών συμβάσεων με μειώσεις 20% κ.λπ, δεν γίνονται δεκτές καθώς στερούνται νομιμότητας. Υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι σχετικές ανακοινώσεις των τοπικών υπηρεσιών.
Σε σχέση με το επίδομα, το έκτακτο βοήθημα, έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και μέσα σε λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 1.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τον λόγο έχει ο κ. Βαρδαλής για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, το ζήτημα δεν είναι κυρίως τι βλέπουμε εμείς, αλλά τι βλέπουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και δεν ξέρω αν έχετε κουβεντιάσει ποτέ με τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά εγώ το έχω κάνει επανειλημμένως και όχι προσωπικά, αλλά και ως Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και αυτό έγινε και πολύ πρόσφατα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν βλέπουν καμιά στήριξη στην πολιτική σας απέναντι στην επιχείρηση.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γιατί οι γενικότητες δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση, έχουμε για μια ακόμη φορά ένα γνωστό φαινόμενο, οι επιχειρήσεις να πτωχεύουν και οι επιχειρηματίες να φεύγουν πλούσιοι. Και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, για τον οποίο γίνεται τώρα λόγος, όχι μόνο συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά είναι και μεγαλομέτοχος ανώνυμης ποδοσφαιρικής εταιρείας. Κάνει μεταγραφές, πληρώνει ποδοσφαιριστές και τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του, τους έχει έναν χρόνο απλήρωτους.
Σήμερα, αν μπείτε στα διάφορα σάιτ, λέγεται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας έχει κάνει συνεργασία με ποδοσφαιριστές και τους έχει «κλείσει». Είναι σημερινό αυτό. Σήμερα κάνει τις μεταγραφές. Με τι λεφτά; Πού τα βρίσκει τα λεφτά; Δεν έπρεπε η Κυβέρνηση να παρέμβει σε τέτοιου είδους ζητήματα;
Δεύτερο ζήτημα. Λέτε ότι στηρίζετε τους εργαζόμενους. Δείξατε ή δεν δείξατε ανοχή; Πέραν από αυτά που αναφέρατε, τα οποία βεβαίως είναι σωστά και δεν τα αμφισβητούμε, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και τις καταγγελίες των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας. Η επιθεώρηση εργασίας έπρεπε να ήταν και είναι υποχρεωμένη να πάει να ελέγξει και να βάλει και πρόστιμο όπου χρειάζεται. Αυτά τα κάνατε. Δεν αμφισβητούμε αυτά τα ζητήματα.
Όμως, τα διάφορα σχέδια, τα οποία σας αναφέραμε προηγουμένως, κι ενώ το θέτατε ως προϋπόθεση -λεκτικά το λέγατε και αυτό, δεν το αμφισβητούμε- στην ουσία τα στηρίζατε. Στηρίζατε αυτές τις επιχειρηματικές δράσεις, αυτά τα σχέδια του επιχειρηματία. Βεβαίως, μέσα στις τριμερείς –μέσα σε μία από αυτές ήμουν κι εγώ προσωπικά- λέγατε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να συναινέσουν και ότι μόνο η προοπτική της εξασφάλισης της εργασίας τους είναι γι’ αυτούς κάτι το θετικό. Και τα σχέδια αυτά τέτοιου είδους καταστάσεις προέβλεπαν.
Να σας πω τώρα και κάτι ακόμη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων. Πάνω από εκατόν εβδομήντα εργαζόμενοι έκαναν μήνυση. Ξέρετε ότι είναι αυτόφωρη η διαδικασία. Κι όμως, κυκλοφορεί ελεύθερος και κανείς δεν τον πειράζει. Και κάνει και μεταγραφές σήμερα που μιλάμε. Τέτοια στήριξη! Τι να πω τώρα; Αλλιώς θα τη χαρακτήριζα εγώ.
Η «Καρυπίδης ΑΕ», κυρία Υπουργέ, στα πλαίσια της απαλλαγής της από την ευθύνη και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, προχωρά σε μυστικές συμφωνίες με την «Market In». Και η τελευταία προμήθευε στα καταστήματά της εμπορεύματα –προσέξτε, επίσημη συμφωνία δεν υπήρχε- και οι εργαζόμενοι στο τέλος της ημέρας κατέθεταν τις εισπράξεις σε λογαριασμό της «Market In». Η δική σας παρέμβαση σε αυτό ποια ήταν; Ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία;
Και φθάσαμε μέχρι εδώ σήμερα, χθες και προχθές να κλείνει και τα τελευταία μαγαζιά, να στέλνει μπράβους, να βάζει λουκέτα, όπως στο κατάστημα της Τούμπας ή στη Βέροια, και οι μπράβοι αυτοί να συλλαμβάνονται από την αστυνομία μετά από καταγγελίες των εργαζομένων. Και βέβαια, σας είπα τι ακούγεται δεξιά και αριστερά, ότι πουλάει τα καταστήματά της στην «Market In», τον «Μασούτη» και πιθανόν και στον «Βασιλόπουλο». Και για όλα αυτά, καμιά παρέμβαση δεν υπάρχει από το δικό σας Υπουργείο. Θα έλεγα ότι είναι ένας απλός θεατής.
Κυρία Υπουργέ, οι εργαζόμενοι ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 και η αντίστοιχη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και αν τμήματα της επιχείρησης περάσουν σε άλλα χέρια και συνεχίσει η ίδια δραστηριότητα στα συγκεκριμένα καταστήματα, τότε η νέα εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να πάρει τους εργαζόμενους με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες συμβάσεις. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θέλουν αυτό ακριβώς.
Εσείς τι θα κάνετε; Εδώ θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση. Την περιμένουν οι εργαζόμενοι.
Βεβαίως, είχα κι άλλα να σας πω, αλλά δεν μας επιτρέπει ο χρόνος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή είπατε ότι σ’ αυτό το στάδιο γενικότητες δεν θα γίνουν αποδεκτές, εγώ σας είπα ότι τα καταστήματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέχρι στιγμής. Από τα καταστήματα του Νομού Ημαθίας έχουν υποβληθεί δέκα μηνύσεις και του Νομού Πέλλας είκοσι εννέα μηνύσεις. Από τα καταστήματα του Νομού Χαλκιδικής έχουν γίνει τριμερείς συναντήσεις και μηνύσεις για οφειλές δεδουλευμένων, ενώ απ’ αυτά των Σερρών έχουν γίνει μηνύσεις για οφειλή δεδουλευμένων.
Όλα αυτά είναι ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά το σύνολο των ενεργειών, για να ξέρουν και οι Βουλευτές το σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει από τις Υπηρεσίες Ελέγχου των τοπικών Υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Επίσης, θα ήθελα κάτι ακόμα να καταθέσω στα Πρακτικά, γιατί αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι δεν ενημερώνονται οι εργαζόμενοι. Όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώνονται.
Καταθέτω, λοιπόν και τα Πρακτικά συμφιλίωσης των τελευταίων τριμερών συναντήσεων που έγιναν στο Υπουργείο Εργασίας, όπου φαίνεται η παρουσία των εργαζομένων.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ευτυχία Αχτσιόγλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε σχέση με το δώρο Χριστουγέννων, έχει γίνει αυτόφωρη ποινική διαδικασία για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων –θα το δείτε στα Πρακτικά που έχω καταθέσει- και έχουν επιβληθεί οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002, κανείς δεν αρνείται ότι στην περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης όλες οι εργασιακές σχέσεις σε όποιο νέο σχήμα θα πρέπει να τηρηθούν όπως ήταν και πριν και να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση και καμία χειροτέρευση των όρων εργασίας. Αυτό το έχει επισημάνει το Υπουργείο Εργασίας από την πρώτη στιγμή στις συνεδριάσεις και στις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει διευκρινίσει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν και σε οποιοδήποτε σχήμα αστικής μεταβίβασης, όπως είναι η δικαιόχρηση, να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για χειροτέρευση των όρων εργασίας. Και αυτό το έχει διευκρινίσει.
Σε σχέση με το σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά σε τρίτη επιχείρηση ή με τη συμφωνία με τρίτη επιχείρηση, επειδή αναφέρθηκε αυτό το πράγμα από την επιχείρηση ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης έρευνας που έκανε η Υπηρεσία για την τήρηση των νόμιμων διατάξεων κλήθηκε η επιχείρηση εντός έξι ημερών από την κοινοποίηση του Δελτίου Εργατικής Διαφοράς να προσκομίσει στην Υπηρεσία οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτη επιχείρηση, όπως η MARKET IN, προκειμένου να ελεγχθεί ως προς το τμήμα που αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Η επιχείρηση δεν προσκόμισε τα ζητηθέντα στοιχεία και η αρμόδια Υπηρεσία έβγαλε Δελτίο Ελέγχου και δρομολόγησε τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Νομίζω ότι καθίσταται σαφές μετά απ’ όλο αυτό ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι με την πλευρά των εργαζομένων. Παρά τις δυσκολίες, προσπαθεί να δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όμως, ξέρετε, στα μεγάλα προβλήματα οι λύσεις δεν δίνονται μόνο με διαπιστώσεις. Δεν αρκεί, δηλαδή, σε έναν ασθενή να του πεις ότι πρέπει να γίνει καλά, ότι πρέπει ο ασθενής να είναι υγιής. Πρέπει να δουλέψει, για να θεραπευτεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Εργασίας αυτό κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.


Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ