Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Διπλή η «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων-Ερχονται και νέες αυξήσεις

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης και υγραέριο) σε συνδυασμό με την διεθνή αύξηση των τιμών του αργού
πετρελαίου βάζουν «φωτιά» στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές.
Από την 1η Ιανουαρίου η τιμή των καυσίμων ακολουθεί ανοδική πορεία λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι 4 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 10-12 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.
Σύμφωνα τον Γ.Ασμάτογλου με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ, τα καύσιμα έχουν πάρει παντού «φωτιά», καθώς μέχρι τώρα η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά τέσσερα λεπτά (από 1,52 στα 1,58 ευρώ), δέκα ολόκληρα λεπτά το ντίζελ κίνησης (από 1,18 στα 1,28 ευρώ) και εννέα λεπτά το υγραέριο κίνησης (από 72 σε 81 λεπτά).
Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στη νησιωτική Ελλάδα, όπου εκτός των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%. Στην Αμοργό για παράδειγμα, νησί με δύο όλα κι όλα πρατήρια, η βενζίνη αυξήθηκε από 1,77 στα 1,92 με 1,93 ευρώ, και το ντίζελ κίνησης από 1,35 στα 1,53 με 1,55 ευρώ.
Οι αυξήσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των τιμών και στις τιμές των διυλιστηριακών καυσίμων, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι τα πρατήρια εφεξής θα αγοράζουν τα καύσιμα ακριβότερα, συνεπώς η τιμή του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, εάν συνοπολογίσει κανείς και την αύξηση του ΕΦΚ.