Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Αμμόχωστος, «μια ευρωπαϊκή πόλη –φάντασμα», έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο

  Ιστορικές μνήμες από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, εικόνες από την Αμμόχωστο, την «ευρωπαϊκή πόλη-φάντασμα» μετέφερε χάρη στην αμεσότητα του φωτογραφικού φακού, η
έκθεση φωτογραφίας, που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παράλληλα με την εκδήλωση – λήξης των φετινών «Αικατερινείων».  


Την έκθεση διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου Κατερίνης, ο Δήμος Αμμοχώστου, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία, με την Εφορεία Φωτογραφίας «ΙΡΙΔΑ» της Εστίας Πιερίδων Μουσών.


«Εκφράζουμε και τα συναισθήματα των δημοτών της Κατερίνης, για μια Κύπρο επανενωμένη, ειρηνικό σταθμό λαών και πολιτισμών και συμμεριζόμαστε την ασίγαστη επιθυμία του Κυπριακού λαού, για εύρεση λύσης και αποκατάσταση της δικαιοσύνης» σημείωσε σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.


Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αντώνη Μανδρίτης σημείωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, το γεγονός, ότι, έχει συμπεριληφθεί η έκθεση για την κατεχόμενη Αμμόχωστο στα «Αικατερίνεια». Είναι γνωστοί σε όλους μας οι διαχρονικοί δεσμοί Ελλάδος και Κύπρου, ενώ το 1974 στην τραγικότερη ίσως πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας, πολλοί Έλληνες και ειδικά Μακεδόνες έχυσαν το αίμα τους υπέρ της  Ελευθερίας της Κύπρου. Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες του Δημάρχου Αμμοχώστου και προσωπικά ευχαριστώ, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Θεόδωρο Παυλίδη, καθώς και την Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία πέρυσι είχε επενδύσει μουσικά, την εκδήλωση,  για την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας».


Ακολούθησε ανταλλαγή συμβολικών αναμνηστικών δώρων μεταξύ των διοργανωτών, ενώ  στους χώρους της έκθεσης προβλήθηκε ολιγόλεπτη ταινία για την Αμμόχωστο.

Στον επίλογο, παρουσιάστηκε ένα μελωδικό αφιέρωμα στη Μεγαλόνησο, που επικεντρώθηκε σε  δύο πολυαγαπημένα τραγούδια (“Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη ,στίχους Λεωνίδα Μαλένη & “Ούλα χαλάλιν σου”, σε μουσική: Μιχάλη Βιολάρη και στίχους: Ανδρέα Γρηγορίου), από τους: Γρηγόρη Μιτσοκάπα – Πρόεδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών (κιθάρα), Κλειώ Δημάση – Γεν. Γραμματέα της Εστίας Πιερίδων Μουσών (τραγούδι), Λευτέρη Κηπόπουλο – μέλος της Εστίας Πιερίδων Μουσών (κιθάρα).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι,  κατά τη διάρκεια της περιήγησης, που ακολούθησε, ο κος Μανδρίτης ανέλυσε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων και γενικότερα στους φίλους των «Αικατερινείων», την ταυτότητα των φωτογραφιών της έκθεσης.
Όπως είναι γνωστό τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας την σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».


Μεταξύ άλλων στην έκθεση περιηγήθηκαν, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, ο π. Ευάγγελος Πουλατσίδης, ο αιδέσιμος Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης,  Ιωάννης Υφαντίδης,  ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.