Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΠΕΡΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ GEORGE BISSELL

Την απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, στην Αλίκη Περρωτή και στον George Bissell, ενέκρινε, χθες, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, το
Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 24ης τακτικής του συνεδρίασης.
Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και της Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, θα απονεμηθεί η πλακέτα της πόλης και ο ίδιος θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο Δημότη Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος Τρακατέλλης, γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1927 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1946. Το 1967 εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Βρεσθένης, υπεύθυνος για τα προγράμματα επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου. Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, θέση την οποία αρνήθηκε για λόγους κανονικής τάξης και συγκεκριμένα εξαιτίας των παρεμβάσεων από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη συγκρότηση Αριστίνδην Συνόδου.
Το 1972 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Βρεσθένης, ενώ το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αξίωμα το οποίο διακονεί μέχρι σήμερα, τιμώντας και κυρίως καθιστώντας γνωστή τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη ανά την οικουμένη. Έχει σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί σειρά ετών Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Στην Αλίκη Περρωτή θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και Αργυρό Μετάλλιο για την απαράμιλλη προσφορά της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Αλίκη Περρωτή είναι ευεργέτιδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία στο πλαίσιο της υποδειγματικής φιλανθρωπικής της δράσης ίδρυσε το Perrotis College, εκσυγχρόνισε τη βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή», κατασκεύασε τη σπουδαστική εστία «Αλίκη Περρωτή», που περιλαμβάνει 50 δωμάτια, αμφιθέατρο και χώρους εστίασης, δημιούργησε τα επιστημονικά εργαστήρια «Αλίκη Περρωτή», ενώ τον Απρίλιο του 2016 θεμελίωσε ένα νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Perrotis College, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2017.

Τέλος, στον George Bissell, θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και Αργυρό Μετάλλιο για την απαράμιλλη προσφορά του στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, ο Bissell αποτελεί μέγιστο δωρητή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού έχει προσφέρει με γενναιοδωρία μοναδικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κολλεγίου Ανατόλια δώρισε συνολικά ποσό που ξεπερνάει τα 4.500.000 δολάρια και ενίσχυσε το ρόλο του Κολλεγίου με καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε νέους από όλη την Ελλάδα να τα παρακολουθήσουν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Παράλληλα, ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «George S. Bissell» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών δράσεων, χρηματοδότησε την ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας του Κολλεγίου Hiram προς τιμήν του πατέρα του, ενώ με δική του δωρεά κατασκευάστηκε η βιβλιοθήκη Bissell, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες αγγλόφωνες βιβλιοθήκες στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Το 2004 τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Φοίνικος, από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Οι τελετές απονομής των τιμητικών διακρίσεων θα ενταχθούν στον προγραμματισμό των επερχόμενων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.