Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«Οι ερωτήσεις που καταθέτουμε απαντούν σε κοινωνικές ανάγκες» - Συνέντευξη της Βουλεύτριας Πιερίας στο ράδιο «Στο κόκκινο» για την κατάργηση του φόρου πετρελαίου στα σχολεία

«Οι ερωτήσεις που καταθέτουμε ως βουλευτές απαντούν σε πάγιες κοινωνικές ανάγκες» επεσήμανε μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας στο
ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο» στην εκπομπή «Οικονομία στο κόκκινο» του δημοσιογράφου Στάθη Σχινά, για την ερώτηση που κατατέθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της ίδιας και την υπογραφή 18 ακόμη βουλευτών και αφορούσε την επιστροφή ή κατάργηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης των δημόσιων σχολικών κτιρίων ή γενικότερα των δημοσίων κτιρίων.

Κατάργηση του φόρου χωρίς να χάσει το κράτος
Όπως εξήγησε η κα Σκούφα στην εκπομπή, τα χρήματα δίνονται από το κράτος στις σχολικές επιτροπές και αυτές με την σειρά τους τα δίνουν στις σχολικές μονάδες για προμήθεια πετρελαίου. Καλούνται όμως να πληρώσουν φόρο όπως πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, φόρο, ο οποίος έχει εξισωθεί εδώ και χρόνια με το φόρο πετρελαίου κίνησης. «Οι σχολικές επιτροπές χάνουν αρκετά μεγάλο ποσό χρημάτων μέσω της καταβολής αυτού του φόρου. Δηλαδή το κράτος δίνει τα χρήματα για το πετρέλαιο, μέσα από αυτά τα χρήματα πληρώνεται και ο φόρος, ο οποίος φόρος επιστρέφεται στο κράτος μέσω του βενζινοπώλη. Άρα, εάν υιοθετηθεί η πρότασή μας είτε για κατάργηση είτε για επιστροφή του, το κράτος δεν θα χάσει χρήματα. Αντίθετα, οι σχολικές επιτροπές μην πληρώνοντας αυτόν τον φόρο, θα έχουν περισσότερα χρήματα να δώσουν, για να θερμανθούν τα παιδιά στα σχολεία» ανέφερε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήματα για θέρμανση από την «τσέπη» γονέων και χορηγούς
Επιπλέον όπως τόνισε τα χρήματα που δίνονται από το κράτος δεν επαρκούν και αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, κυρίως σε περιοχές της Β. Ελλάδας στις οποίες χιονίζει και κάνει τσουχτερό κρύο για πολλούς μήνες. «Οι διευθυντές σχολικών μονάδων αναγκάζονται πάρα πολλές φορές είτε να ζητήσουν την συνδρομή των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που έχουν ένα ταμείο από τις συνδρομές τους και άρα να πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους, είτε αναγκάζονται οι διευθυντές να ζητήσουν ατύπως κάποιες χορηγίες προκειμένου να μπορούν να ζεσταθούν τα παιδιά».


Ακούστε  τη συνέντευξη: