Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Τουρισμός: Ομπάμα έφυγε, οι επενδύσεις έρχονται

Η πλήρης επαναφορά των Αμερικανών τουριστών μετά από χρόνια αποχής δίνει ώθηση και στις τουριστικές επενδύσεις

Όλα πήγαν κατευχήν για την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, μεγάλος όμως κερδισμένος από αυτήν την επίσκεψη φαίνεται ότι είναι και ο ελληνικός τουρισμός.
Δεν αναφερόμαστε στην αυτονόητη προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως ένας ασφαλής προορισμός στην ταραχώδη Ανατολική Μεσόγειο, αφού ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε οι τελευταίες εικόνες από την θητεία να συνδεθούν με τα landmarks της Αθήνας, την Ακρόπολη, τους εύζωνες, το ίδρυμα Πολιτισμού "Στ.Νιάρχος" στο Φάληρο.

Αλλά στην επαναδραστηριοποίηση επενδυτικά έξι αμερικανικών ξενοδοχειακών "κολοσσών" στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια απουσίας από την ελληνική αγορά. Μετά και την ολοκλήρωση των δύο mega deals που αφορούν τα ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας και το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης η παρουσία κορυφαίων αμερικανικών ξενοδοχειακών ομίλων στην ελληνική πρωτεύουσα προσλαμβάνει διαστάσεις "επίδειξης ισχύος".

Στην παγιωμένη από πολλά χρόνια παρουσία αμερικανικών ομίλων στο εμβληματικό τρίγωνο των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία της Πλατείας Συντάγματος (Starwood), Hilton και InterContinental (Λεωφ.Συγγρού) προστίθεται τώρα το νέο Marriott Athens (σημερινό Metropolitan) αλλά και το ιστορικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης το οποίο, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, θα ενταχθεί στην γνωστή αλυσίδα Four Seasons. Ενώ, την ίδια στιγμή, στο Μεταξουργείο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Wyndham Grand του ομώνυμου ομίλου.

Η παρουσία των Starwood, Hilton, Intercontinental, Marriott, Wyndham και Four Seasons σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσουν αμερικανικοί όμιλοι με την ελληνική αγορά.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον όμως των αμερικανικών κολοσσών δεν προέκυψε τυχαία, σε αυτό συνετέλεσαν οι εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, όπου παρά το δυσμενές εσωτερικό και περιφερειακό περιβάλλον το 2015 έκλεισε με ρεκόρ επισκέψεων 26 εκατ., ενώ φέτος λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς οι επισκέψεις έχουν αγγίξει τα 27,5 εκατ. 

Επιπλέον, διψήφιο ποσοστό αύξησης προβλέπεται φέτος στις αφίξεις των τουριστών από τη βόρειο Αμερική προς στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, οι διεθνείς αφίξεις από ΗΠΑ σημειώνουν σχεδόν 10% άνοδο στο 10μηνο (Ιαν.-Οκτ.'16) και 12% από τον Καναδά.  

Ενώ, αν συνυπολογιστούν οι αφίξεις κρουαζιέρας από τη βόρεια Αμερική που συνεχίζουν αμείωτες ως και τον φετινό Δεκέμβριο, τότε η αύξηση είναι σε πρωτόγνωρα μεγέθη.

Βασικός λόγος αύξησης της τουριστικής κίνησης από ΗΠΑ και Καναδά - εκτός από την κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου - είναι η πρωτοβουλία της υπουργού τουρισμού, Ελ.Κουντουρά, πέρυσι από κοινού με οργανώσεις της ομογένειας για δρομολόγηση απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-ΝΥ με τρεις πτήσεις (Delta Airlines, UnitedΑirlines, American Αirlines) ημερησίως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. 

Όπως υπενθυμίζουν τα στοιχεία, η Ελλάδα έχασε μεγάλο έδαφος στη βορειοαμερικανική αγορά την τριετία 2012-2014, αν και από το 2007 και μετά, σταδιακά, κατέγραφε μικρές απώλειες. Όμως η βορειοαμερικανική αγορά, ενδιαφέρει τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι Αμερικάνοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αφού συνήθως μένουν πολλές ημέρες στην χώρα μας.