Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

6ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

Το πρώτο κρασί, παραγωγή του Αστικού Αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ονομασία «Η Γοργόνα», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου που
διοργανώνει το 6ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, στις 20.30, στο εστιατόριο «Be» του ξενοδοχείου Excelsior (Κομνηνών 10 Μητροπόλεως).
Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Κυστική Ινώδη Νόσο.
Την άνοιξη του 2013 φυτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μια αστική περιοχή που παλαιότερα ήταν εγκατεστημένο το μηχανουργείο του Δήμου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, ο πρώτος αστικός αμπελώνας στην Ελλάδα.
Με εμπνευστή τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, την επιστημονική συμβολή του εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και με την ευγενική προσφορά σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό του Κτήματος Γεροβασιλείου, δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης ένας αμπελώνας με δυο λευκές και δυο ερυθρές ελληνικές ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ρομπόλα, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο έδωσαν από τον πρώτο τρύγο του 2015 το πρώτο κρασί της πόλης. Η Γοργόνα, το σήμα κατατεθέν του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, δίνει το όνομά της στο κρασί.
Το δείπνο θα προλογίσουν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς και ο οινοποιός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Το μενού θα δημιουργήσει ο σεφ του εστιατορίου, Γρηγόρης Καρακασίδης, με πιάτα που θα συνοδεύσουν ιδανικά τις ποικιλίες Ρομπόλα και Μαλαγουζιά του κρασιού «Γοργόνα».
Η εκδήλωση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι αστικοί αμπελώνες είναι μια ιδέα εναλλακτικής χρήσης δημόσιου χώρου και υπάρχουν ήδη σε αρκετές πόλεις. Αλλού με ιστορικό χαρακτήρα, όπως στο Παρίσι, όπου ο αμπελώνας της Μονμάρτης μετρά ήδη 80 χρόνια παρουσίας ή στη Βιέννη, όπου οι οινοποιοί μετατρέπουν εποχικά τα οινοποιεία τους σε ιδιότυπες οινο-ταβέρνες και αλλού με σκοπό την παραγωγή ενός γεωργικού προϊόντος με μοναδικό χαρακτήρα στην καρδιά μιας μητρόπολης, όπως το Λονδίνο ή το Σαν Φρανσίσκο.