Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν κλείνουν τα κανάλια

Με ψήφους 14 έναντι 11- Τελικά επικράτησε η σκληρή γραμμή και  δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή- Ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ - Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης

Κατέπεσε, από τη διευρυμένη  Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως αντισυνταγματικός ο  νόμος Παππά με τον οποίο παρακάμφθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά από μια σκληρή νομική μάχη που κράτησε πάνω από 5,5 ώρες η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 πως ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Η απόφαση αιφνιδίασε διότι όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο, ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο  νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία  (14 έναντι 11),  αντισυνταγματικός.
Οι  25 αντιπρόεδροι και  σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη,  μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν  ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Φυσικά αφού ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι δικαστές δεν προχώρησαν να εξετάσουν το ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου  τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά  δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου


http://www.protothema.gr