Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΛΙΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ - "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ"

     Την Τετάρτη 7-9-2016 και ώρα 15.00΄και σε επανάληψη την Πέμπτη 8-9-2016 και ώρα 22.00', θα μεταδοθεί στην ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ", στην οποία καλεσμένοι είναι ο κ. Θανάσης Οικονόμου, Αστροφυσικός,
καθηγητής του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και επιστήμονας της ΝΑΣΑ και ο κ. Σπύρος Κάνουρας, Φυσικός, σύμβουλος ανάπτυξης.
     Στην εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει ο Βασίλης Τραούδας, ο κ. Οικονόμου μέσα από φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του. Ξεκινώντας μικρό παιδί από το χωριό Ζιάκα Γρεβενών, μέσα στην καταστροφική περίοδο του εμφυλίου πολέμου, μαζί με άλλα παιδιά (παιδομάζωμα)  μεταφέρεται στη Τσεχοσλοβακία. Εκεί σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου ως πυρηνικός φυσικός, για να καταλήξει τελικά στις ΗΠΑ να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και να κατασκευάζει όργανα για την ΝΑΣΑ, τα οποία προσγειώθηκαν με επιτυχία στη Σελήνη και  στον Άρη  μετέχοντας σε ανάλογες ερευνητικές αποστολές.


   Επίσης στην εκπομπή οι δύο καλεσμένοι παρουσιάζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την κατασκευή ενός αστεροσκοπείου στον Όρλιακα στα Γρεβενά, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.