Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ο Νότης Μαριάς με Γραπτή Ερώτηση θέτει την Κομισιόν ενώπιον των ευθυνών της για το θέμα της φυγής των νέων επιστημόνων από την Ελλάδα

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε οι
νέοι επιστήμονες να παραμένουν στην Ελλάδα.
Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς αναφέρεται σε έρευνα της Endeavor Greece και σε Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν την έκταση του φαινομένου της διαρροής επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα μας, το οποίο εκτιμάται στις 350.000 και 427.000 άτομα αντίστοιχα. «Επιπρόσθετα στοιχεία από την έρευνα της ΤτΕ αποδεικνύουν ότι το 2013 ο μέσος όρος μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008» συνεχίζει, ενώ, όπως τονίζει, «από το 2014 μέχρι σήμερα η κατάσταση της διαρροής του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει οξυνθεί».
Υπενθυμίζοντας ότι η «θλιβερή αυτή εικόνα της φυγής την Ελλήνων επιστημόνων από την Πατρίδα μας οφείλεται στη μαζική ανεργία, στη μερκελική λιτότητα, στη φορομπηχτική πολιτική, και στις άλλες μνημονιακές πολιτικές που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα», ο Νότης Μαριάς ζητά από την Επιτροπή να διαθέσει κονδύλια και να λάβει μέτρα προκειμένου, αφενός «να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες επιστήμονες να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», αφετέρου «να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Η μαζική διαρροή Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού από τον Ιανουάριο  του 2008 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 350.000 άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της Endeavor Greece, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας. H Έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει διώξει πάνω από 427.000 Έλληνες επιστήμονες κυρίως στην Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγώντας σε μαζική διαρροή εγκεφάλων (brain drain) από την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα στοιχεία από την έρευνα της ΤτΕ αποδεικνύουν ότι το 2013 ο μέσος όρος μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008 και ότι από το 2014 μέχρι σήμερα η κατάσταση της διαρροής του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει οξυνθεί.
Η θλιβερή αυτή εικόνα της φυγής την Ελλήνων επιστημόνων από την Πατρίδα μας οφείλεται στη μαζική ανεργία, στη μερκελική λιτότητα, στη φορομπηχτική πολιτική, και στις άλλες μνημονιακές πολιτικές που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.
Ενόψει των παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διατεθούν κονδύλια και να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες επιστήμονες να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων;