Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Έφοδος στο σπίτι Έλληνα πρώην τραπεζίτη της UBS

Εντείνεται η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, που μεταφέρθηκαν αφορολόγητα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με
αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι πρώην τραπεζίτη της UBS, της τράπεζας που έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα

Έφοδο στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS και πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστου Σκλαβούνη, πραγματοποίησαν οι αρχές στις 4 Ιουλίου, στα πλαίσια ερευνών κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και CDs.

 
H έρευνα εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια, να έρθουν στο φως τα μυστικά των ελβετικών τραπεζών και να αποκαλυφθούν, όσοι κρύβουν χρήματα εκεί, χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές αρχές, καθώς είναι ένα ζήτημα που "καίει" την Ελλάδα και για ηθικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους.
Ο κ. Σκλαβούνης υπήρξε για πολλά χρόνια investment banker της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που το 2013 διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ το Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο κ. Σκλαβούνης στον οποίο δεν αποδόθηκαν κατηγορίες, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έφοδο ή την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να εντοπίσει πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, με τη βοήθεια ελβετικών τραπεζών. Στόχος είναι αφενός, η αύξηση των εσόδων, αφετέρου η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς την ώρα που κάποιοι φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι Έλληνες πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας, λόγω των μνημονίων.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε Έλληνες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα, πληρώνοντας πρόστιμο, ώστε να αποφύγουν να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι έρευνες που διεξάγουν οι αρχές στην Ελλάδα, βασίζονται σε πληροφορίες από τον τομέα της UBS στη Γενεύη, που περιέχονταν σε ένα CD, που απέκτησαν οι γερμανικές αρχές το 2012 και το οποίο έδωσαν στην Αθήνα, για να το αξιοποιήσει.
Στη συνέχεια μέσω διασταύρωσης των στοιχείων του CD, με τις μεταφορές χρημάτων εκτός Ελλάδος από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, δημιουργήθηκε μια λίστα 1000 υπόπτων για φοροδιαφυγή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη έλθει σε συμφωνίες με το ελληνικό δημόσιο, ώστε να κλείσει το θέμα με την επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στο στόχαστρο της έρευνας είναι και ο ρόλος των τραπεζιτών της UBS, από την οποία είχε περάσει και ο κ. Σκλαβούνης. Οι ερευνητές ελπίζουν να να αποκτήσουν περισσότερα στοιχεία από τα γραφεία της σε Ζυρίχη και Λουγκάνο, αλλά και τις δραστηριότητές της σε Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη.
Στελέχη της UBS, σημείωσαν ότι "οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για την σχετική έρευνα" και αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι παραπάνω.
Τον περασμένο μήνα, η UBS, τόνισε ότι έχει λάβει οδηγίες από τις ελβετικές αρχές, να παραδώσει στοιχεία για λογαριασμούς Γάλλων υπηκόων, μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας. Η τράπεζα σημείωσε ακόμα ότι, έχουν υπάρξει αντίστοιχα αιτήματα από άλλες χώρες.