Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Δράσεις από το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών και τον έλεγχο μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό αντιμετώπισης επιζωοτιών πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, στην
οποία συζητήθηκαν οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα για την αρτιότερη εφαρμογή των προγραμμάτων κατά των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γεν. Δ/ντής της Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ο εκπρόσωπός της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και οι υπεύθυνοι υπάλληλοι των προγραμμάτων από τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Αθήνας και των Ιωαννίνων. Αποφασίστηκε ο συντονισμός των επειγόντων δράσεων αντιμετώπισης που είναι:
·         η αύξηση των δειγματοληψιών
·         η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων αντιδραστηρίων με προοπτική τριετούς ελέγχου
·         η επαρκής στελέχωση Υπηρεσιών και Εργαστηρίων με εξειδικευμένο προσωπικό.
Με δεδομένο ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών μετά την Τουρκία έχει πλήξει και τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, το ΥΠΑΑΤ ενόψει της Διακυβερνητικής Συνάντησης που πραγματοποιείται στην Σόφια στις 2 και 3 Αυγούστου προτείνει Σχέδιο Δράσης με την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζωονόσων. Προτείνονται προς συζήτηση τα εξής θέματα:
·     Action Plan για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών που ενδημούν και απειλούν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρώπης
·         τα προγράμματα και η επιχορήγηση αυτών για την αντιμετώπισή τους
·  και η ανάγκη για αλλαγή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών τόσο σε θέματα προληπτικής αντιμετώπισης, όσο και σε ζητήματα πλήρους και επαρκούς αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις επιζωοτίες.