Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη

Εμπνευσμένος δάσκαλος, βαθυστόχαστος μελετητής, ασυμβίβαστος ιδεολόγος.
Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη



Σε καιρούς πολιτιστικής ανυδρίας και ιδεολογικής απίσχνασης η απώλεια ενός προσώπου που σφράγισε με το έργο του και την προσωπικότητά του την παιδεία και το δημόσιο διάλογο λογίζεται αναντικατάστατη.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ξεχώρισε στο δημόσιο βίο με το διανοητικό του ανάστημα, τον εμπνευσμένο πολιτικό του στοχασμό, που διατηρούσε πάντα την αίσθηση του μέτρου χωρίς να ενδίδει σε συμβιβασμούς που θα νόθευαν τον πυρήνα της ιστορικής αναφοράς. Διακρίθηκε με το ισχυρό γλωσσικό του οπλοστάσιο που γοήτευε με τη σαφήνεια και τη νοηματική του πυκνότητα. Διατήρησε και εμπλούτισε τη ρωμαλέα φιλολογική παράδοση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θεμελίωσαν και στερέωσαν μορφές όπως ο Λίνος Πολίτης ή ο Ιωάννης Κακριδής.
Το πολύσημο έργο του -φιλολογικό, μεταφραστικό, κριτικό, δοκιμιογραφικό και σχολιογραφικό τον καταξίωσε μεταξύ των κορυφαίων στα ελληνικά γράμματα. Τον χαρακτήριζε η εξωστρεφής δραστηριοποίηση όπως εκφράστηκε ευρηματικά με την πρόκληση γόνιμου διαλόγου με πρόσωπα, ρεύματα και ιδέες με ματιά οικουμενική. Παρακαταθήκη, εκτός από το διανοητικό του έργο, είναι και η βαθειά του πίστη στις αναπαλλοτρίωτες αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας. 

Η στάση του την εποχή της δικτατορίας και η συνακόλουθη φυλάκισή του στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ ορίζουν το μέτρο του ήθους και της ιδεολογικής του συνέπειας. Ο εμπνευσμένος δάσκαλος, ο ασυμβίβαστος διανοούμενος ταξιδεύει πια στις ακρογιαλιές του Ομήρου αφήνοντας ως διδαχή του τη συναίρεση της πολιτικής με την ηθική, τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού βίου.