Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός του βουλευτή Πιερίας Στέργιου Καστόρη στο 1ο Ολύμπιο Συμπόσιο για ΠΦΥ

 Χαιρετισμός του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη
στο «1ο Ολύμπιο Συμπόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Π.Φ.Υ με όρους καθολικότητας,
ισότητας και ποιοτικής φροντίδας


Ως «στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση» χαρακτήρισε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης την επανεκκίνηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στο «1ο Ολύμπιο Συμπόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που οργάνωσε το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
          Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε τη βασική αρχή της σημερινής κυβέρνησης, πως  η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια και να υπηρετεί τους πολίτες με όρους καθολικότητας, ισότητας και ποιοτικής φροντίδας.
          Πράγμα το οποίο, όπως είπε, δε συνέβαινε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που, την περίοδο 2009-2015, μεταφράστηκαν σε δραματικές περικοπές των κονδυλίων (κατά 41,28% των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, κατά 56% για την Πρωτοβάθμια Υγεία, κατά 56,63% για τη φαρμακευτική δαπάνη, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και σε πάγωμα, επί μια 6ετία, των προσλήψεων.
          Επακόλουθο αυτών των πολιτικών, τόνισε ο κ. Καστόρης, ήταν η επέκταση της υγειονομικής φτώχειας στην κοινωνία και παράλληλα η διεύρυνση του ζωτικού χώρου για την επιχειρηματική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης.
          «Αν στα παραπάνω», επεσήμανε, «προσθέσουμε και τις επιλήψιμες συναλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και του ιατρικού εξοπλισμού, τις σπατάλες και τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την ανομία, που εξαπλώθηκαν και διογκώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και την παντελή έλλειψη ελέγχων, τότε έχουμε μια πανοραμική εικόνα του εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος τα δημόσιας υγείας».
          Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης, διαβεβαίωσε ο βουλευτής, παραθέτοντας μια σειρά παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η αυξημένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ το 2016 και η σημαντική ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και διακρίσεις, οι παρεμβάσεις «ηθικοποίησης» του Συστήματος Υγείας, με τη λίστα χειρουργείου, την εξυγίανση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τη διαφάνεια στη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, στην αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών.
          «Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο και στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση, είναι η επανεκκίνηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», τόνισε ο κ. Καστόρης, αναφερόμενος στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου Π.Φ.Υ, που θα βασίζεται στην οργανωμένη, αποκεντρωμένη, καθολική και συνεχή φροντίδα των πολιτών, με στόχο στην ενίσχυση της πρόληψης και της αγωγής υγείας.
          Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας στην προσπάθεια αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη συμβολή των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς, όπως είπε, χάρη στις δικές τους προσπάθειες και στο φιλότιμό τους κρατήθηκαν αυτές όρθιες στα χρόνια της κρίσης.