Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Εκδήλωση μνήμης στο πλαίσιο του εορτασμού για την 75η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής, στον συνοικισμό της Ανδρομάχης, ο
Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο  Σύλλογος Κρητών Ν. Πιερίας «Οι Σταυραετοί».


Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους Κρήτες πεσόντες στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού λειτουργούντος του Αρχιμανδρίτη π.Ιωακείμ Οικονομίκου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Χαριτάκης, ο οποίος περιέγραψε τα δραματικά γεγονότα της  Μάχης της Κρήτης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι : "[...] ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κρήτης, συγκαταλέγεται δίκαια στα σημαντικότερα γεγονότα του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου […], αφού πριν από 75 χρόνια Κρήτες και Σύμμαχοι έδωσαν τη ζωή τους και το αίμα τους για την πατρίδα".


 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κων/νος Μανιουδάκης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κων/νος Μανιουδάκης σε δηλώσεις του μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη Μάχη της Κρήτης και αναφέρθηκε στο ηρωικό παράδειγμα αντίστασης των Κρητών ενάντια στον κατακτητή: "[...] οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας και φέτος στην Πιερία την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Η ηρωική αυτή Μάχη  δίνει σε όλους μας, στις κρίσιμες τούτες ώρες για τη χώρα, τη δυνατότητα να αντλήσουμε  χρήσιμα διδάγματα και μαθήματα ζωής".


Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν τα Ριζίτικα τραγούδια (σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή από τους Γερμανούς του χωριού Κάνδανος κ.α.), τα οποία ερμήνευσαν τα μέλη του συλλόγου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων (για πρώτη φορά στο μνημείο Κρητών πεσόντων), καθώς και με δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού.


Μεταξύ άλλων, παρέστησαν στον επετειακό εορτασμό, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.