Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) - Ζωγραφικές δημιουργίες, αγιογραφίες & έργα origami, στην Αστική Σχολή

Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)

Ζωγραφικές δημιουργίες, αγιογραφίες & έργα origami, στην Αστική Σχολή

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2016» της Ε.Π.Μ.



Η ζωγραφική, η αγιογραφία και η παράδοση της ιαπωνικής εικαστικής τέχνης της χαρτοδιπλωτικής origami, θα βρίσκονται το διάστημα 17 έως 27 Απριλίου, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2016», που με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης διοργανώνει η Εστία Πιερίδων Μουσών.


Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Γεωργόπουλου

Ειδικότερα, ζωγραφικές δημιουργίες και αγιογραφίες του παρουσιάζει ο Γιάννης Γεωργόπουλος. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εστιάζονται σε περισσότερα από 50 έργα, με επαγγέλματα και δραστηριότητες του χθες (αγγειοπλάστης, θερισμός κ.α.), δημιουργίες με έντονο λατρευτικό στοιχείο, με πρόσωπα άλλοτε ιερά και άλλοτε καθημερινά, με τοπία κ.α.

Ας επισημανθεί, ότι ο Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος συστήθηκε στο κοινό της Κατερίνης σε μία αντίστοιχη έκθεση το 2014, γεννήθηκε το 1948 στα Ριζώματα Ημαθίας. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Δημοπούλου. Από το 1970, ζει με την οικογένειά του στην Κατερίνη. Έχει μία κόρη. Το κύριο επάγγελμα του αυτοδίδακτου ζωγράφου ήταν οικοδόμος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Ζωγραφίζω εμπνεόμενος κυρίως από τη φύση, τους όμορφους ελληνικούς τόπους και την ελληνική παράδοση. Τα ελαιοχρώματα είναι το εξέχον υλικό με το οποίο δημιουργώ τους πίνακές μου».


Έργα χαρτοδιπλωτικής - origami από τον Αλέξανδρο Κωνσταντίνου

Με μοναδικό υλικό το χαρτί και οπλισμένος με μεράκι, φαντασία και κυρίως υπομονή, μικρά αριστουργήματα και εξαιρετικά χάρτινα καλλιτεχνήματα αποτυπώνει στα έργα του, ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου. 
«Πρέπει να πιάνουν τα χέρια σου» λέει, ενώ μιλά με ευαισθησία και λεπτομέρεια, για τις δημιουργίες του. Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου έχει ήδη συστηθεί στο κοινό της Κατερίνης, ενώ πρόσφατα έργα του φιλοξενήθηκαν και σε ομαδική έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, δίδαξε την τέχνη του σε μαθητές σχολείων και σε μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Κατερίνης.

Ο ίδιος, ξυλουργός στο επάγγελμα είναι αυτοδίδακτος και έμαθε την ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής origami (τρισδιάστατα χάρτινα έργα), καθώς και quilling βλέποντας έργα στο διαδίκτυο, τα οποία προσπάθησε μετά από μαραθώνια ενασχόληση και την απαραίτητη υπομονή, να κατασκευάσει και να μεταφέρει έτσι τους επισκέπτες της εκάστοτε έκθεσης, στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Έργα, όπως σουβέρ, χαρτοπετσετοθήκες, μολυβοθήκες, κάδρα συνθέτουν μερικές μόνο από τις δημιουργίες του.



Οι εκθέσεις ανοίγουν την αυλαία τους την Κυριακή 17 Απριλίου, ενώ όπως προαναφέρθηκε θα ολοκληρωθούν στις 27/04. Το κοινό μπορεί να τις επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.