Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η ΠΡΟΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Η κατανυκτική για τους Χριστιανούς περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  εκφράζεται μουσικά με τα δύο θρησκευτικού περιεχομένου έργα, τον «Ακάθιστο Ύμνο» σε ποίηση του Ρωμανού του
Μελωδού και μουσική Χρήστου Λεοντή καθώς και το «Requiem» του John Rutter.
  Τα δύο αυτά αξιόλογα έργα θα τα αποδώσει το φωνητικό σύνολο «de profundis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε προπασχαλινή συναυλία η οποία θα παρουσιασθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 8:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (κάτωθεν Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης).


  Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των «Εαρινών Ημερών Μουσών 2016» της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Κατερίνης και του Ο.Π.Π.Α.Π.
  Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης το πρώτο μέρος περιλαμβάνει   τη σπουδή για ανδρική φωνή (ψάλτη) και μικτή χορωδία, με τίτλο «Ο Ακάθιστος Ύμνος» σε ποίηση Ρωμανού του Μελωδού και μελοποίηση του Χρήστου Λεοντή. Πρόκειται κατ’ ουσία για επιλογή στίχων από τις στάσεις των οίκων της ακολουθίας των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.  
  Το δεύτερο έργο είναι το Ρέκβιεμ του John Rutter. Η σύνθεση αυτή του 1985 είναι ένα από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή έργα θρησκευτικής μουσικής του 20ου αιώνα. Τα κείμενα, σε Λατινική και Αγγλική γλώσσα, είναι παρμένα από την Ακολουθία εις Κεκοιμημένους, το Book of Common Prayer  και το βιβλίο των Ψαλμών. Είναι έργο εσωτερικό και όχι μεγαλόστομο, λυρικό και όχι δραματικό, παραμυθητικό και  ελπιδοφόρο όχι μακάβριο, απαισιόδοξο και απέλπιδο.


  Το φωνητικό σύνολο συνοδεύουν στο βιολί ο Διονύσιος Κουτουζίδης, στο πιάνο η Φανή Παπαντωνίου, στο όργανο και πιάνο η Δέσποινα Τσιότσιου.
  Σολίστ στο πρώτο μέρος ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος και στο δεύτερο η σοπράνο Κέλυ Καλαϊτζίδου.
  Στη μουσική διδασκαλία και τη διεύθυνση ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.