Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Δημήτρης Γκούρτσας: «Ο Αιγινιακός μεγαλώνει»

Συνολικά 23 γκολ, εκ των οποίων τα 2 απέναντι στον βασικό ανταγωνιστή στη μάχη του τίτλου, στο κρισιμότερο ματς της χρονιάς. Τι άλλο να περιμένει μία ομάδα από
τον άνθρωπο που επωμίζεται την ευθύνη του σκοραρίσματος;
Όταν τον περασμένο Αύγουστο οι άνθρωποι του Αιγινιακού έρχονταν σε συμφωνία με τον Δημήτρη Γκούρτσα, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Ήξεραν ότι για την επίτευξη της επανόδου στηfootball league χωρίς… αναμονές, θα έπρεπε να έχουν στο δυναμικό τους και τα κατάλληλα «όπλα». Εν προκειμένω, γνώριζαν ότι στην επιθετική γραμμή θα έπρεπε να έχουν έναν ποδοσφαιριστή ταυτισμένο με το γκολ, που θα είχε την ευχέρεια να επαληθεύει την καλή του σχέση με τα δίχτυα και στα… δύσκολα. Μπορεί να άργησε λίγο ο 25χρονος επιθετικός και υπήρχαν αιτίες (έσπασε το… ρόδι την 8η αγωνιστική), από τη στιγμή όμως που πήρε μπρος δεν σταμάτησε να «βομβαρδίζει» τις αντίπαλες εστίες, για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία αποτελεί τον πρώτο σκόρερ σε ολόκληρη την κατηγορία, με τα 23 γκολ που έχει σημειώσει, αλλά και βέβαιο πρωταθλητή με τη φανέλα του Αιγινιακού στο πρωτάθλημα του 2ου ομίλου! Μόλις μία νίκη στις τρεις αγωνιστικές που απομένουν, χρειάζεται η ομάδα του για να «κλειδώσει» την πρωτιά.
Ο πρωταγωνιστής της μεγάλης νίκης στην Άρτα το απόγευμα της Κυριακής (2-0) παραχώρησε συνέντευξη στο pamebala.gr και μίλησε για τον Αιγινιακό που «μέρα με τη μέρα μεγαλώνει», εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνει… κάτοικος Αιγινίου και στη football league!
-Δημήτρη, το ματς με την ΑΕ Καραϊσκάκης μόνο ντέρμπι δεν αποδείχθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται;
«Εύκολο δεν ήταν, εύκολο το κάναμε εμείς! Τρέξαμε πάρα πολύ σε αυτό το ματς, πιο πολύ από κάθε άλλο αγώνα, ενώ στα αμυντικά καθήκοντα κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε. Περιμέναμε ότι ο αντίπαλος θα έμπαινε πολύ δυνατά στο ματς, αφού ήθελε μόνο νίκη και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά. Ξέραμε ότι στην πρώτη-δεύτερη ευκαιρία που θα μας παρουσιαζόταν, θα έπρεπε να σκοράρουμε, όπως και κάναμε. Στη συνέχεια, με την εμπειρία μας διαχειριστήκαμε το παιχνίδι».
-Τελειώνει το ημίχρονο και είστε μπροστά στο σκορ. Τι είπατε στα αποδυτήρια;
«Εκείνο που συζητούσαμε ήταν ότι δεν έπρεπε να εφησυχαστούμε με το 1-0. Αντιθέτως, είπαμε ότι έπρεπε να βγούμε στο γήπεδο με στόχο να βάλουμε άλλο ένα γκολ, που θα μας έφερνε πιο κοντά στη νίκη. Ξέραμε ότι, πλέον, είχαμε το πάνω χέρι και πως με νίκη θα φτάναμε πιο κοντά στο πρωτάθλημα, όπως κι έγινε».
-Τελικά, έπαιξε ρόλο η απώλεια που είχε η ΑΕ Καραϊσκάκης στη Νέα Αγχίαλο την προηγούμενη εβδομάδα;
«Νομίζω πως ναι! Αν δεν έχανε βαθμούς, θα μπορούσε να μας προσπεράσει και με μία απλή νίκη με ένα γκολ διαφορά! Όπως και να το κάνουμε, είχαμε ένα ακόμα… μαξιλαράκι, που μας έκανε να προετοιμαστούμε καλύτερα και με μεγαλύτερη σιγουριά. Στόχος μας, βέβαια, ήταν να πάμε στην Άρτα να κερδίσουμε, διότι όταν πας να παίξεις για τρία αποτελέσματα, είναι πιθανό να την… πατήσεις».
-Την περσινή σεζόν, στο ίδιο γήπεδο, ο Περικλής Αμανατίδης σημείωνε κάτι ανάλογο με τον ΑΟ Τρίκαλα…
«Δεν είναι τυχαίο αυτό… Δεν είναι μόνο το φετινό και το περσινό. Πρόκειται για επιτυχίες που έχει αρκετές σαν κι αυτές στο βιογραφικό του. Ξέρει πως να διαχειριστεί τα σημαντικά παιχνίδια».
-Τι σας έλεγε την εβδομάδα πριν το ματς;
«Ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα και πως θα πάμε να κερδίσουμε το ματς, να τελειώνουμε από αυτή την Κυριακή, για να μην περιμένουμε κάτι άλλο στη συνέχεια».
-Έχετε μόνο νίκες στον δεύτερο γύρο! Τι άλλαξε στα μέσα της σεζόν και παρουσιάσατε τόσο βελτιωμένο πρόσωπο;
«Στο ξεκίνημα είχαμε πάρα πολλές απουσίες, όπως αυτή του Πέντα, που για μένα είναι κάτι παραπάνω από παίκτης-βαρόμετρο για την ομάδα! Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, επομένως ήταν δύσκολο να πάμε… τρένο. Από τον Ιανουάριο και μετά, προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη γινόταν. Δουλέψαμε περισσότερο πάνω στις αδυναμίες μας, ενώ βοήθησαν πολύ και τα παιδιά που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο. Παράλληλα, είχαμε και την τύχη με το μέρος μας σε κάποια παιχνίδια, όπως για παράδειγμα στο ματς της Αγιάς, όπου κερδίσαμε στο 88′, ασχέτως αν ήμασταν καλύτεροι και έπρεπε να έχουμε κερδίσει νωρίτερα».
-Η αντεπίθεση που κάνατε ήταν τρομερή…
«Να φανταστείτε, κάποια στιγμή είχαμε βρεθεί στο -8 από την κορυφή και τώρα είμαστε στο +6! Αυτό τα… λέει όλα για την ποιότητα που έχει η ομάδα μας».
-Ανησύχησες καθόλου, όταν είδες την ΑΕ Καραϊσκάκης να ξεφεύγει στον πρώτο γύρο;
«Η μοναδική στιγμή στην οποία μπορώ να πω ότι φοβήθηκα λίγο, ήταν στο ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕ Καραϊσκάκης. Ήμασταν ήδη στο -6 από τον αντίπαλο και χάναμε με 1-0 στο ημίχρονο! Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, βάλαμε τρία γκολ, κερδίσαμε και μειώσαμε τη διαφορά. Από εκεί και πέρα, η ομάδα πήρε τα πάνω της και κατάλαβε ότι δεν είχε να φοβηθεί τίποτα και κανέναν».
-Γενικά, πως είδες το πρωτάθλημα και τις υπόλοιπες ομάδες;
«Ήταν ένα πρωτάθλημα περίεργο και δύσκολο. Υπήρχαν ομάδες που αιφνιδίασαν ήταν ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Για παράδειγμα, στον πρώτο γύρο χάσαμε από τη Φαρκαδόνα στην έδρα μας. Από εκείνο το παιχνίδι μας θεώρησα πως ήταν μία ομάδα που εύκολα-δύσκολα θα έμενε στην κατηγορία. Ωστόσο, είδαμε ότι τα προβλήματα τη λύγισαν μετά τον Γενάρη. Αντιθέτως, νομίζω ότι -μετά τη δική μας και χωρίς να θέλω να μειώσω τις υπόλοιπες- η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος ήταν αυτή του Κίτρους. Έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο! Κατά τα άλλα, χρειάζονται βελτίωση πάρα πολλά πράγματα στην κατηγορία και, κυρίως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές».
-Πέτυχες 8 γκολ στον πρώτο γύρο και μετράς ήδη 15 στον δεύτερο… Σχεδόν τα διπλάσια, ενώ απομένουν ακόμη τρεις αγωνιστικές! Που το αποδίδεις;
«Καταρχήν, όταν ξεκίνησε η σεζόν, ήμασταν μία εντελώς καινούρια ομάδα, που ήθελε χρόνο. Μέχρι και το παιχνίδι που σκόραρα, με αντίπαλο τον Οικονόμο, δεν έπαιζα στην κορυφή της επίθεσης, αλλά πλάγια. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα στοιχείο που δεν με βοηθούσε στην αρχή. Από εκεί και πέρα, στον δεύτερο γύρο έχουμε κάνει μόνο νίκες. Από τη στιγμή που ανέβηκε όλη η ομάδα, ήταν λογικό να ανέβω κι εγώ. Άλλωστε, χωρίς τους συμπαίκτες μου δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω».
-Ποιο γκολ θα χαρακτήριζες ως το πιο κρίσιμο;
«Νομίζω ότι τα πιο κρίσιμα ήταν τα δύο που πέτυχα την Κυριακή στην Άρτα. Επίσης, σημαντικό ήταν κι εκείνο που είχα βάλει με τον Πιερικό στον πρώτο γύρο, όταν κερδίσαμε εκτός έδρας με 1-0. Καθοριστικό γκολ ήταν και αυτό της ισοφάρισης στη Νέα Αγχίαλο απέναντι στον Πύρασο, τον οποίο τελικά κερδίσαμε».
-Είναι η φετινή η καλύτερη χρονιά της καριέρας σου μέχρι τώρα;
«Μαζί με την πρώτη μου χρονιά στη Λάρισα, νομίζω πως ναι! Είναι οι δύο καλύτερες! Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι ομάδες στις οποίες έπαιζα, ανέβηκαν κατηγορίες! Αν δεν είχε γίνει αυτό, οι χρονιές δεν θα ήταν τόσο σημαντικές για μένα».
-Θέλεις να παραμείνεις στην ομάδα και για τη football league;
«Στον Αιγινιακό έχουμε φτιάξει ένα πραγματικά οικογενειακό κλίμα, κάτι που αποτέλεσε και έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες για αυτή την πορεία που κάναμε. Είμαστε όλοι μία οικογένεια, από τον πρόεδρο, τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Μου αρέσει πάρα πολύ όλο αυτό το δέσιμο και, όπως καταλαβαίνετε, επιθυμία μου είναι να παραμείνω».
-Σας στήριξε ο κόσμος του Αιγίνιου στη φετινή προσπάθεια;
«Είχαμε στο πλευρό μας κόσμο, που μπορεί να μην ήταν αρκετός, αλλά δεν έλειπε από κανένα ματς. Την Κυριακή είχαμε μαζί μας στην Άρτα 150 φιλάθλους. Μέρα με τη μέρα ο Αιγινιακός μεγαλώνει και θα έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος κοντά του».
-Εκτιμάς, δηλαδή, ότι μπορεί να καθιερωθεί στις επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Αυτή η ομάδα, αν και δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, έχει όλα τα φόντα για να κάνει κάτι καλύτερο. Έχει έναν άνθρωπο (σ.σ. Γιάννης Νιώπας) που κάθε χρόνο ρίχνει πολλά χρήματα και πάνω από όλα αγαπάει το χωριό του και την ομάδα του. Ο πρόεδρος έχει δίπλα του ανθρώπους που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο και τρέχουν για την ομάδα. Υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγαλύτερα πράγματα»
-Ακόμα και για Σούπερ Λίγκα κάποια στιγμή;
«Σίγουρα θα μπορούσε να σταθεί στη Β’ Εθνική και ενδεχομένως, κάποια στιγμή να ανέβει στη Σούπερ Λίγκα. Άλλωστε, πριν δύο χρόνια είχε παίξει στα πλέι οφ, στην πρώτη του χρονιά στη football league, και για λίγους βαθμούς δεν ανέβηκε».


-Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι για το τέλος;
«Να ευχαριστήσουμε τους… πάντες που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια που κάναμε φέτος! Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους συμπαίκτες μου για την πορεία που είχαμε και τους φιλάθλους μας, που είναι πάντα δίπλα μας».