Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Εύα Καϊλή - Όχι σε λευκή επιταγή στην Τουρκία

Η επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή ύψωσε τους τόνους κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη
συζήτηση για την έκθεση προόδου του 2015 για την Τουρκία, τονίζοντας την τεράστια οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε τομείς ζωτικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό της μέλλον.

Η κ. Καϊλή δήλωσε ότι "παρά τις διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο, η συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν δώσαμε λευκή επιταγή στην Τουρκία. Απαιτείται σεβασμός στις ζωές των προσφύγων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, των δικαστικών αρχών και των μειονοτικών δικαιωμάτων των Κούρδων". 

Στη συνέχεια υπερασπιζόμενη τα εθνικά μας συμφέροντα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προσέθεσε ότι "η Τουρκία οφείλει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των γειτόνων της, καθώς παρατηρούνται καθημερινές προκλητικές παραβιάσεις στο ΑιγαίοΕίναι επίσης καιρός να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και φυσικά  να έρθει επισήμως η αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων, όπως η Γενοκτονία Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων".

Τέλος η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά των λαών επιτρέποντας σε ιστορικές εκκλησίες να λειτουργήσουν ως μουσεία αντί τζαμιών, όπως η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. 

"Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων για να κτιστεί εκ νέου η εμπιστοσύνη είναι η μόνη λύση", έκλεισε η ελληνίδα ευρωβουλευτής.